Region Jämtland Härjedalen

Närodlade författare

Möt våra lokala författare i personliga porträtt.

Clara Withoff

Naket, personligt, sårigt och svårt. Men också försonande och vackert. Clara Withoff har skrivit en bok om hur det är att växa upp med en mamma som brottas med psykisk ohälsa.

Vi får höra Clara läsa ur boken ”Tillsammans längs en sårig stig – en berättelse om bipolär sjukdom.

Ingrid Marie Thorslund

Hundar vandrar genom texten i Ingrid Marie Thorslunds böcker. Här berättar hon om varför hundar tar en så stor plats både i hennes skrivande och liv. Kanske handlar det om att hunden ger oss ett möte med något större, något bortom orden. Om vi tänker efter så finns det många hundar i litteraturhistorien.

Freddie Ross

Följ med på en spännande föreläsning där Freddie Ross presenterar sin bok Grymhetens konst i ord och bild.

Det är den kontroversiella konsten som står i fokus. Grymheten tycks ha följt oss genom historien. Vi fascineras och skräms av det grymma och våldsamma. Konsten blir en trygg plats där vi kan röra i de mörka rummen.

Karin Härjegård

Det finns människor som lämnar spår efter sig och som gör stort avtryck i historien. Karin Härjegård har skrivit böcker om tre kvinnor som verkligen inspirerat.

Den första boken, Den där elden inom, handlar om Margareta Klingspor som uträttade storverk i Hede. Den andra boken, Drottningen af Åre, har hotelldrottningen Kristina Hansson som huvudperson. Den tredje boken, Det har kommit ett brev, handlar om Margret Bergman, som växte upp i Rörön i Berg, men som flyttade till USA där hon sen gjorde karriär som textilkonstnär, lärare och företagare.

Theres K Agdler

Tänk att man adoptera ett språk. Det har Theres K Agdler gjort. Hon växte upp i en by i Schweiz och flyttade till Sverige för drygt 20 år sedan. Nu har hon gett ut åtta böcker på svenska, som är hennes litterära språk. Samtidigt arbetar hon som skrivarcoach.

Vi möter Theres i hennes skrivarstuga på Frösön där hon berättar om sina egna böcker och samtidigt bjuder på sina bästa skrivartips. Vad är till exempel en plantering?

Per Holmlöv

Att skriva en deckare är ett hissnande äventyr. Det säger Per Holmlöv som är både äventyrare och författare. När han fick ett erbjudande om att skriva en deckare i Åremiljö tackade han ja. Här berättar han mer om hur det gick till. Bland annat om vikten av att sätta sig vid de gamla mästarnas fötter.

Linda FOrss

Först kommer musiken, sen kommer berättelsen. Linda Forss tar oss med till platser, tider och människor som hon skildrar i sina texter, sånger och berättelser. ”Samofjöse” är en av dem.

Vi får veta mer om berättandets konst och om de knep Linda använder. Du kan först behöva städa rent och ta bort allt som inte behövs. Allt för att kunna lyfta fram din egen sanning.

Och det blir sång också!

Malin Nord

Är platsen fortfarande min? Så gick tankarna hos Malin Nord när hon fortfarande bodde i Stockholm och skrev på romanen Barmark. Platsen fanns i Jämtland, på en gård vid myren och skogen. Korpar svävade över himlen. I romanen får vi följa tre generationer kvinnor; Signe som flydde från Norge under brinnande världskrig, dottern Monika och dotterdottern Signe.

Malin har nu återvänt till Jämtland. Hon berättar om sitt skrivande och läser för oss ur Barmark, men också ur den kommande boken. Den som bland annat handlar om en pojke som nästan drunknar. För Malin är även skrivande en plats. En plats att vara i.

Daniel Edfeldt

När jag skriver mina böcker ser jag ofta berättelsen som en film i mitt huvud. Det säger Daniel Edfeldt, som skriver barnböcker sedan flera år tillbaka.

Hans senaste två böcker är fantasyberättelser som har en fot i verkligheten, nämligen i Östersund. När böckernas huvudperson, den tolvårige Will, sitter i bilen hem från fjällsemestern sker det plötsligt en otäck trafikolycka. Sen tar fantasin över och färden fortsätter genom ett magiskt land befolkat av märkliga väsen.

Ulla Brännström Englsperger

Det är aldrig för sent, säger Ulla Brännström Englsperger. Vi möter henne i vardagsrummet i Torvalla. Sedan 2013 sitter hon där och skriver. Trots att hon började sent i livet är hon nu en erfaren författare som frikostigt bjuder på sitt hantverk. Vi får följa hela skrivprocessen från ax till limpa.

Varje liv är värt att skildra, det är Föreningen Liv i Sveriges paroll, men också en ledstjärna för Ulla. Därför brinner hon också för de berättarkaféer hon brukar leda.

Karin Tegenborg Falkdalen

I sin roll som forskare och författare har Karin Tegenborg Falkdalen länge riktat ljuset mot kungligheter, och hon gör det alltid med fokus på kvinnorna.

Vi får ta del av en föreläsning om svenska drottningar från 1500-talet till idag, alltifrån Gustav Vasas andra hustru Margareta Leijonhufvud till vår tids drottning Silvia. Senare i år kommer Karins nya bok ”Svenska drottningar” ut, men vi får tjuvkika redan nu. Visste du förresten vilken drottning som skurade golv?

Martin Johansson

Slå dig ned i soffan och lyssna till Martin Johansson när han läser sin novell ”En snöig februaridag”. Martin bjuder på en härlig skröna om den folkilskne Sven som på sin dagliga skogspromenad faller så olyckligt att han svimmar av i snön. Räddningen blir en storfamilj med tolv stycken …, ja vilka var det egentligen som Sven mötte i skogen?

Magnus Ottelid

Hur mycket kan vi egentligen veta om en annan människa? Det har Magnus Ottelid funderat över. I boken om skriftställaren Artur Magnusson från Ytterån får vi veta att Artur var en mångsidig och unikt språkbegåvad person. Han behärskade sju språk, bland annat armeniska. Artur bar också på en stor hemlighet som fyllde honom med skam. Men just den där aprildagen i Stockholm 1936 på Sandbergs Manufaktur fattade han mod. Artur Magnusson vågade plötsligt och äntligen yppade han det som var hans stora önskan.

Elin Olofsson

De små vita korten, vad gör hon med dem? Det och flera andra läsarfrågor blir besvarade. Men vad är det egentligen för hemlighet Elin avslöjar på slutet?

Idag är det premiär för en serie filmer där du får möta författare från Jämtlands län. Närodlat, närgånget och intimt. Först ut är Elin Olofsson som vi möter i hennes vardagsrum hemma i Bredbyn. Efter fem romaner och 150 000 sålda böcker är hon nu mitt inne i arbetet med den sjätte romanen. Vi är så nyfikna.

Senast uppdaterad: 2023-08-30