Region Jämtland Härjedalen

Premiär för designscen.se

Föreläsningar, panelsamtal och lansering av designscen.se

Välkommen på världspremiär för designscen.se!

Design i Västernorrland, Designcentrum vid Region Jämtland Härjedalen och Svensk Form Jämtland bjuder in till föreläsningar, panelsamtal och premiär för designscen.se. Arrangemanget är en del av Sustainable Fashion Week och har temat design, hållbarhet och friluftsliv.

11:30 Välkomna!
11:40 OnceMore® - Textilåtervinning av blandmaterial i industriell skala, Helena Claesson
12:00 Premiär för designscen.se!
12:10 Panelsamtal
12:25 Frågor/Mingel
12:30 Hållbar textil – Var är vi idag, vad gör forskningen och vad är nästa steg?, Hanna de la Motte
12:50 Frågor/Mingel
12:55 ”MATTER MATTERS”, Josefin Landälv
13:15 Frågor/Mingel
13:20 Sigrid Schiötz
13:40 Frågor/Mingel, Tack för idag!

Mer om de medverkande

Talare: Helena Claesson

Helena jobbar som senior projektledare på Södra Innovation. Är projektledare för den textila återvinningssatsningen OnceMore®. Hon är också ansvarigt för Södras färdplan för vårt fokusområde Textil när det gäller forskning och utveckling. Helena började jobba på Södra Innovation 2021, då med optimering av våra pappersmassabruk samt kvalitetsoptimeringar.

Paneldeltagare: Emma Ruzicka

Emma är sportmodedesigner och grundade, tillsammans med Anna Nilsson, Stitch N Stones för 12 år sedan. Stitch N Stones designar och producerar accessoarer, kläder och inredning av återbrukade och överblivna textilier. Stitch N Stones All Mtn Map finns med bland de designprojekt som tas upp på Designscen idag.

Paneldeltagare: Joel Svedlund

Joel är designingenjör och har jobbat med produktutveckling, design- och hållbarhetsfrågor i drygt 20 år. Han driver nu Peak 63, som arbetar strategiskt med innovation och hållbar utveckling i sport- och friluftsbranschen.

Paneldeltagare: Sandra Söderin

Sandra är modedesigner och har 20 års erfarenhet som designer inom mode och sportmode. Hon utgår från cirkulära designprinciper i allt från detaljer till affärsmodeller. Nu arbetar Sandra som designer på Fjällräven och är delaktig i projektet Fjällräven – Recovered wool, som tas upp på Designscen idag.

Talare: Hanna de la Motte

Hanna är chef för affärs- och innovationsområdet Materialomställning på RISE. Hon arbetar för att skapa en förbättrad förståelse för hur material kan hanteras bättre under livscykeln genom att titta på samverkan mellan olika aktörer ur ett systemperspektiv. Hanna har en doktorsexamen i kemi från Chalmers tekniska universitet, och bred kompetens inom t.ex. fiberutveckling, återvinning av textil och cellulosavetenskap. Hon har också flera års erfarenhet av projektledning från både stora tvärvetenskapliga och systemomfattande projekt (t.ex. Mistra Future Fashion) och mindre forskningsprojekt.

Talare: Josefin Landälv

Josefin är en designer-maker, forskare och visuell komunikör med en bakgrund i textilier och hållbar utveckling. Hon är utbildad i textildesign vid University of the Arts London och därefter verksam på den Londonbaserade forskningsgruppen Center of Circular Design, med projekt som Mistra Future Fashion. Under de de senaste tio åren har hon jobbat med praktiknära forskning som fokuserar på designens centrala roll för att minska produktens miljöpåverkan genom hela livscykeln. Hon är nu verksam i Sverige, senaste med det Nordiska samverkansprojektet SUSTAINORDIC vars mål var att sprida kunskap och inspirera till förändring kring Globala Mål 12 i FN’s Agenda 2030 - Hållbar Produktion & Konsumtion.

Talare: Sigrid Schiötz

Projekt som tas upp på designscen.se

Lundhags -Forest II
Design: Mats-Håkan Lundhag

Härnö Trail
Design: Martin Fryklund

Alvar Trail
Design: Johan Åkerström

Woolpower – Återvunnet spill
Design: Kajsa Nilsson

Bbaumish Graphic Wool Crew
Design: Sara Björkebaum

Wayfinding i Funäsfjällen
Design: Björn saletti, Dan Holmquist, Liam Saletti och Olle Lundberg

Håkki
Design: Tomas Håkki Eriksson, Björn-Gunnar Hansen och Mats Stenslet

Eker Stark
Design: Johan Mast och Stefan Kirsch

Yarns & Barns - Knit Kit
Design: Katarina Widegren Flack

All Mtn Cap
Design: Anna Nilsson och Emma Ruzicka

Vildmarksskidan
Design: Lars Olov Johansson

Fjällräven – Recovered wool
Design: Christiane Dolva, Erik Blomberg och Sandra Söderin

Upptäck Jämtland
Design: Sara Gärdegård och Sofie Nilsson

Information

Delta i minglet via Zoom Länk till annan webbplats.

Det går även att följa vernissaget live här på designscen.se/vernissage eller på YouTube Länk till annan webbplats.. Där kan du även ställa frågor till talare, panel och designer.

Vid frågor:
Kontakta karolina.natterlund@regionjh.se