Region Jämtland Härjedalen

Cirkulär ekonomi

Sedan 2015 är cirkulär ekonomi ett prioriterat utvecklingsområde för Designcentrum. Vi arbetar med metodutveckling, mötesplatser och synliggörande av design inom området.

Vi behöver ställa om till en cirkulär ekonomi, där resurser används och skapar värde om och om igen. En ekonomi utan avfall. Produkter, tjänster, affärsmodeller och system behöver designas på nya sätt. Vi behöver designa för reparation, uppgradering, delning och materialåtervinning. Bland annat. Designerns roll är att utveckla produkter så att de kan ingå i en cirkulär ekonomi, men också att använda design för att skapa nya cirkulära beteendemönster, utveckla cirkulära affärsmodeller och vara med och forma de cirkulära systemen.

Mellan 2021 och 2023 var Designcentrum en del av satsningen Response. I Response fick företag stöd i att utveckla cirkulära produkter, affärsmodeller och tjänster. Projektet leddes av Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) med Designcentrum och Södertälje Science Park som samarbetspartner och finansierades av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Jämtland Härjedalen. Mer om Response hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Designcentrum är sammankallande för arbetsgruppen för cirkulär ekonomi i Miljö- och klimatrådet i Jämtlands län.

Mellan 2017 och 2020 var Designcentrum en del av SMICE Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Samskapande Mittnordisk Innovationsarena för Cirkulär Ekonomi). Under de åren har vi bland annat utvecklat och arrangerat festivalen Cirkus Cirkulär, Bytesgarderoben, FÅRUM och workshops i allt från sömnad till affärsutveckling. Designcentrums roll har varit att utveckla verktyg och mötesplatser, leda utvecklingsprocesser, vara en arena för idéutbyte och utveckling samt att synliggöra exempel inom cirkulär ekonomi. Här hittar du SMICE-projektets slutrapport.

Som en del av SMICE utvecklade vi Förändra tillsammans, ett utvecklingsprogram med fyra träffar där idébärare får stöd av varandra och processledare i att ta sitt arbete vidare. Använd gärna verktygen Värdekarta, Målgruppskarta och Planeringskarta, som vi tog fram och använde i Förändra tillsammans.

För att bidra till nya cirkulära affärsmodeller har vi varit med och utvecklat Cirkulär Business Model Canvas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I boken "Kokbok för förändringsledare" har vi samlat några av de metoder och erfarenheter som gjordes under projektet SMICE. Är du intresserad av att få ett exemplar av boken hemskickat? Fyll i detta formulär så skickar vi ett exemplar av boken till dig. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan även ladda ner "Kokbok för förändringsledare" som pdf på SMICE webbsida Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 2024-04-4