Region Jämtland Härjedalen
Musik Teater

Fångad av tiden

Boka senast 15 maj 2023

Musik och Berättande

Musik- och berättarföreställning som lyfter levnadsöden från länet.

Olof Liljegren växer upp i 1830-talets Jämtland. Som äldste son förväntas han ta över gården, men ger sig istället ut på äventyr på andra sidan Atlanten. Han hamnar mitt i det nordamerikanska inbördeskriget och tar värvning för nordstaterna. Samtidigt växer konflikten mellan nybyggare och ursprungsbefolkningen, en konflikt som blir alltmer infekterad.

Hemma i Jämtland Härjedalen kokar det av liv och rörelse. Järnvägen är på väg att nå länet och befolkningen mångdubblas. Mitt i denna blomstringstid växer Edla Hedin upp. Hon går på marknader, träffar vänner och friare och lever ett till synes gott liv. Liksom andra kvinnor vid den tiden har Edla förväntningar på sig men hennes liv tar en annan riktning. 23 år gammal begår hon ett fruktansvärt brott som kommer att göra henne ökänd över hela landet.

Olof och Edla levde i en tid som på många sätt skiljer sig från tiden vi lever i idag. På andra sätt är ändå mycket detsamma. Hur formade tiden deras liv och hur formade de tiden? Hur formar tiden våra liv idag? Är vi fångade av tiden?

Medverkande

På scen: Anna Maria Engberg och Peter Danielsson.

Regi: Karl Seldahl
Research: Monica Bergander, Karl Seldahl och Linnea Lundberg.
Förberedande research: Anders och Ellen Hennig-Öhrström
Manus: Karl Seldahl och Linnea Lundberg i samarbete med ensemblen
Scenografi/rekvisita/kostym: Jens Gustavson/Monica Bergander
Lärarhandledning/Scenkonstpedagog: Linnea Lundberg
Teknisk support/repetitioner: Pelle Persson
Kommunikation: Nina Fridell
Producent/idé: Monica Bergander

Musik och berättande

Musik och Berättande är ett nytt projekt hos Estrad Norr. Den första produktionen Min rätt till (j)orden sattes upp för skolor och offentlig publik våren och hösten 2022.

Föreställningarna arbetas fram genom gedigen research och lyfter aktuella frågeställningar genom att återge berättelser, sägner samt levnadsöden från länet.

Berättandet och musiken är likvärdigt bärande i föreställningen, som är anpassad för mindre spelplatser för en nära och intim upplevelse. Efter varje föreställning följer ett publikt samtal kring ämnen som föreställningen berör. 

Bokning för arrangör

Information om att arrangera

    • Offentlig publik
    • Skola: 10-12 år
    • Skola: 13-15 år
    • Skola: 16-19 år
  • Vår 2024

Spelperioder: Vecka 16-21

Målgrupp: 10-19 år / offentlig publik

Maxpublik: Skolföreställning 90 st
Offentlig föreställning ca 150 st

Programlängd:
Ca 75 minuter inklusive eftersamtal.

Krav på spelplatsen
Lokal/Scenyta: 3x5 meter
Elkrav: 3-fas
Mörkläggning: Ja

Bygg-/rivtid: 120/60 min

Pris
Skolföreställning 1000-2000 kr
Offentlig föreställning 4000 kr

Mer info om vår prissättning

Olof Liljegren och Edla Hedin. Bilder från Riksarkivet Östersund

Anna Maria Engberg, skådespelare och musiker. Foto: Elin Engberg

AnnaMaria Engberg är skådespelare, musiker och kompositör och har studerat skådespeleri på Fridhems folkhögskola samt musik och rytmik på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. AnnaMaria har tidigare arbetat på Estrad Norr både som skådespelare och kompositör. Förutom att ha arbetat som skådespelare vid bland annat Regionteater Väst, Teater Sesam och Unga Spira, är hon en flitigt anlitad studio- och livemusiker och har släppt ett antal skivor med sitt egna tvärkonstnärliga musikprojekt A.M.E.

Peter Danielsson, musiker. Foto: Agnes Thofelt

Peter Danielsson är en smålänning bosatt i Östersund sedan 1999. Peter har arbetat som turnerande musiker sedan 1998 och spelar banjo i bluegrassgruppen The Blue Mountain Boys, men är även känd som John Edwin. Under tio års tid arbetade Danielsson med Friteatern. Utbildad vid Ingesunds och Stockholms Musikhögskola.