Region Jämtland Härjedalen

I väntan på Sjulsmäss 2021. Foto Sandra Lee Pettersson

I väntan på Sjulsmäss

I väntan på Sjulsmäss är vår återkommande julkonsert som samlar några av länets skickligaste folkmusiker till gemensam ensemble. Konserten har blivit ett mycket uppskattat inslag i utbudet av julkonserter i Jämtland Härjedalen. Vår förhoppning är att åter kunna erbjuda en turné kring advent 2024.

Bakgrund

I väntan på Sjulsmäss startade som ett konsertprojekt inför julen 2018. Vi samlade då några av Jämtlands skickligaste folkmusiker för att bjuda publiken i länet på en härlig julkonsert. Konceptet blev en dundersuccé redan från start, med fullsatta salonger vid näst intill varje konsert och har turnerat 2018, 2019, 2021 samt 2022. 2020 släpptes en liveskiva med material från de mycket uppskattade och välbesökta julkonserterna 2018 och 2019.

Julskivan I väntaN på Sjulsmäss

Den 4 december 2020 släpptes julskivan "I väntan på Sjulsmäss" med Hoven Droven, Triakel, Ellen Sundberg, Safoura Safavi och Merit Hemmingson. Läs mer och beställ skivan

Om Sjulsmäss

Danföredopparedan eller Sjulsmässafton som den kallas i Jämtland och Härjedalen är kanske den mest förväntansfulla dagen för många. Intensiv med städ och stök och med en stark förhoppning om en lugn och fin julhelg. Högtiden har sitt ursprung från tiden då Jämtland och Härjedalen tillhörde Norge. Det finns olika teorier om varför vi kallar dagen Sjulsmässafton. Namnet Sjul eller Sjur kan vara en omskrivning av namnet Sigurd. Vem denne Sigurd var är tyvärr höljt i dunkel. Möjligen var han en gammal norsk biskop som helgonförklarades efter sin död, eller så var han en riddare vid namn Sigurd som slogs med drakar. Högtiden förbjöds efter reformationen men uttrycket lever fortfarande kvar i Jämtland.

Hur högtiden firades under biskoparnas, riddarnas och drakarnas tid vet man inte. Vi vill fira Sjulsmässafton som en dag fylld av barnslig förväntan, julpyssel, lugn och ro, glädje, provsmakning av årets skinkstut och såklart – bra musik.

Medverkande

Musikalisk ledare: Kjell-Erik Eriksson
Producent: Monica Bergander
Medverkande: Hoven Droven, Triakel, Ellen Sundberg, Safoura Safavi.
På skivan ”I väntan på Sjulsmäss – en julhälsning från Jämtland” medverkar även Merit Hemmingson som fanns med i ensemblen 2018.

Senast uppdaterad: 2023-09-22