Region Jämtland Härjedalen

Sticka

Ladda ner fina stickbeskrivningar på vantar från länet.

Stickning sägs sänka hjärtfrekvensen så det är som meditation, rekreation och återhämtning, allt på en gång.

Här lägger vi nu upp beskrivningar som gjorts för sidan Textil Hemslöjd som just nu ligger nere men är under rekonstruktion. Beskrivningarna här på sidan har tagits fram under många år och originalvantarna kommer från Jämtland och Härjedalen och de flesta är från 1800-talet.

Vante från Glöte

Beskrivningen till dessa fingervantar är skapad efter ett par gamla fingervantar från gården ”Swedo” i Glöte, Härjedalen. Vantarna är stickade med mycket tunt garn i svart och vitt och sen färgade i en rödlila färg, troligen med anilinfärg. Här beskrivs vantarna i svart och vitt.

Modell och beskrivning: Reidun Överby och Kathy Bäck i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

Här hittar du beskrivningen till vantarna från Glöte, Härjedalen Länk till annan webbplats.

Vantar från Rödön

Slätstickade vantar av tunt ullgarn, mörkt blåvioletta med prickmönster av instickade maskor i gult garn. Förlagan till dessa vantar kommer från Rödön i Jämtland och finns idag på Nordiska Museet. Den blåvioletta färgen har troligen varit en så kallad anilinfärg. Sådana ”påsfärger” var i bruk från 1860-talet och en bit in på 1900-talet. Vantmodellen är en herrvante, typiskt med fransarna runt handleden för att hindra vinden att dra in i pälsärmen.

Modell och beskrivning av Doris Oskarsson, Fröson, i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

Här kan du ladda ner mönstret till vantarna från Rödön. Länk till annan webbplats.


Hammerdalsvanten

Vanten från 1916 är stickad i handspunnen ull i brunt och naturvitt, med initialerna K. V. Denna beskrivning innehåller endast diagram över ytmönstret, inga instruktioner. Vanten på bilden ovan är en kopia stickad 1981. Originalvanten inventerades 1981 av hemslöjdskonsulent Inga-Lisa Pettersson i Hammerdal.

Modell och diagram: Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

Här hittar du mönstret till Hammerdalsvanten. Länk till annan webbplats.

Pärlstickade muddar

I början av 1800-talet kom pärlor att användas i stickning. Det var modernt i högreståndshem, där man stickade små väskor.

Muddar i ullgarn med instickade pärlor blev modernt hos allmogen i mitten av 1800-talet. Då blev tunna stålstickor och färgade glaspärlor billigare och mer lättillgängliga. Mönster hämtades från märk­duks­broderiernas kors­stygns­mönster som var lätta att överföra till pärlstickning. Muddarna var som smycken men värmde också handlederna.

I Jämtland och Härjedalen finns flera fina muddar bevarade. De blå muddarna finns i Jämtlands läns museums samlingar och de röda i samlingen på Fjällmuseet i Funäsdalen.

Modell och beskrivning av Ingela Fredell, Hemslöjdskonsulent i Jämtlands Län

Här kan du ladda ner beskrivningen till muddarna. Länk till annan webbplats.

Vante Rosenös

Inspiration till vanten Rosenös kommer av en vante stickad och broderad i Strömsund av en kvinna med en egen befriande, gränslös broderihandstil. Den gamla vanten är tillverkad för inte så länge sedan och vi vill dela med oss av dess charm. Vanten är slätstickad och broderiet består av plattsöm, stjälksöm och kluster av långa knutar.

Idé och form: Kollektionen Sömat och Fest är formgiven av Katarina Widegren för Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

Här kan du hämta beskrivningen till karamellen Sömat Länk till annan webbplats.

Barnvante från Lövsjön

År 1910 stickade Inga Paulsson från Lövsjön i Föllinge de här vantarna till sin son Emil. Originalet finns idag i privat ägo. Inga stickade många par vantar under sitt liv och hon hade två stjärnmönster son hon varierade med. Samma mönster användes till barn och vuxna. Varifrån just de här mönstren kommer vet man inte, men i Jämtland och Härjedalen finns många mönsterstickade vantar bevarade.

Hur har mönstren vandrat? Hur mycket kan man utläsa av mönstren om man tittar på vad som finns i grannlänen? Har det utvecklats en lokal tradition? I slutet av 1800-talet utvecklades mönsterstickning på många håll. Samtidigt spreds stick­­mönster med det ökande antalet tid­skrifter som gavs ut. Vävbundna mönster som följer varp och inslag finns i väv­nader och broderier. De passar även till pärl­stickning, mönster­­stickning och flerfärgs­virkning.

Modell och beskrivning av Doris Oskarsson, Fröson, i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.