Region Jämtland Härjedalen

Mönster, möbler och traditionshantverk – om fjällvärlden och 1700-talet

Välkommen på fyra dagar i Hede, Funäsdalen och Röros fullmatade med trähantverk, traditionella tekniker, inredningskonst och slöjd – allt med 1700-talet i fokus!

Röros 16 mars

Dagarna börjar med ett studiebesök i gruvstaden Röros kvällen den 16 mars. Vi får då ta del av erfarenheterna från den omfattande restaureringen åren 2008 – 2013 av stadens väldiga kyrka, ”Bergstadens Ziir”, uppförd under kopparverkets glansperiod. Vi studerar schatullmakaren Jöns Ljungbergs praktverk, det helt nyrestaurerade gravkapellet för kopparverksdirektören Peder Hiort. Vi möter också Røros kirkelige fellesråd, och får veta mer om dagens fastighetsförvaltning av kirkeverge Bjørg Helene Skjerdingstad.

Peder Hiorts gravkapell Röros foto Maj-Britt Andersson 2018

Seminariedag i Hede 17 mars

Den 17 mars följer en seminariedag i Hede kyrka, då författarna till boken ”Härjedalsrokoko under två sekler” presenterar senaste rön om schatullmakaren Jöns Ljungberg och hans landskap. Vi får veta mer om hans verktyg och metoder, möblernas funktion som bruks- och statusföremål i Härjedalen och om hur rokokon kom att överleva ända in på 1900-talet.
Gemensam resa från Funäsdalen till Hede och hem igen. Vi serveras lunch och kaffe under dagen.

Bok Härjedalsrokoko foto Härjedalens Fjällmuseum AB

Program Seminarier

Konsthistorikern Maj-Britt Andersson leder läsaren ut i Härjedalen och till Norge för att möta schatullmakaren själv, men också några av de hantverkare som tog vid efter honom. Härjedalens rokoko från Älvros till Röros -schatullmakaren Jöns Ljungberg och hans efterföljare.

Ekonomhistorikern Marie Ulväng har studerat möblernas funktion som bruks- och statusföremål och berättar om En såffa något kåstbar -snickarna, möblerna och hushållen i västra Härjedalen 1780-1870.

I en fördjupad studie lyfter möbelsnickaren och lektorn Olof Appelgren frågor om verktyg och hantverksmetoder. En studie av möbelsnickaren Jöns Ljungbergs metoder.

Antikvarien Marianne Strandin beskriver arbetet med att återställa en högreståndsmiljö samtida med Ljungberg. Rekonstruktionen av Tottieska gården i Stockholm.

Museichefen Ola Hanneryd beskriver hur Härjedalsrokokon till slut fick förnyad aktualitet med nationalromantiken under 1900-talets början. Schatullmakaren blir hemslöjdare -om Härjedalens medverkan på Baltiska utställningen.

Vid slutet av dagen reflekterar bildhuggaren Bengt-Erik Nilsson. Rokokoskärning och yrkesliv.

Vi avslutar gemensamt med ett samtal i Hede kyrka om Jöns Ljungbergs utsökta arbeten i kyrkorummet.

Foto Hemslöjdskonsulenterna JH

Träskärningskurser 18-20 mars


I Funäsdalen följer sedan 18 – 20 mars parallella nybörjarkurser i karvsnitt och 1700-talets bildhuggning.

Bildhuggeri
Kursen är fullbokad. Du kan du ställa dig på reservlistan genom att anmäla dig. Om du inte erbjuds en plats kommer du inte att faktureras för kursdeltagande.

Bengt-Erik Nilsson
Lär dig skära reliefer och dekorationer av den mycket erfarna och skickliga Bengt-Erik Nilsson, träbildhuggare, motorsågsskulptör och förgyllare från Umeå. Bengt-Erik håller utbildningar över hela landet och ger dig det lilla extra.
Kursen vänder sig till nybörjare och till dig som vill öva lite mer. Det finns 12 platser.

Foto Bent-Erik Nilsson, Hemslöjdskonsulenterna JH

Karvsnitt
Kursen är fullbokad. Du kan du ställa dig på reservlistan genom att anmäla dig. Om du inte erbjuds en plats kommer du inte att faktureras för kursdeltagande.

Molly Sjöstam
Molly sjö -och trästam, älskar björk! Hon bor i en undantagstuga i Gräsmyr, utanför Umeå och ser karvsnitt som en spännande upptäcksfärd, -varje gång. Hon inspireras själv av allt vackert i världen.
Låt dig ryckas med av Mollys energi och bli inspirerad av hennes sprudlande karvsnitt. Få upp ögonen för hur du enkelt kan dekorera med bara knivspetsen, om du vill. Molly visar hur du på ett modernt och roligt sätt kan använda karvsnittet till att smycka dina träföremål. Det finns 10 platser.


Foto: Molly Sjöstam

Kostnad:
Studiebesök i Röros 16 mars: Ingen deltagaravgift. Deltagarna ordnar egen resa.
Seminariedag 17 mars: 580 SEK inkl lunch och buss t o r Funäsdalen – Hede.
Kurs med Bengt-Erik Nilsson 18–20 mars: 2590 SEK. (18 mars heldag)
Kurs med Molly Sjöstam 18–20 mars: 2190 SEK. (18 mars, start kvällstid)

Anmälan:
Anmäl dig genom att klicka på länken här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det går bra att anmäla sig till delar av arrangemanget. Anmälan är bindande och endast sjukintyg gäller för avbokning.

Boende:
Behöver du boende rekommenderar vi Hotell Funäsdalen. Du får 15% rabatt på boendet om du bokar via deras hemsida, www.funasdalenberghotell.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Rabatten gäller på boende på Hotellet Funäsdalen och på Vandrarhemmet Funäsdalen under perioden 14-21 mars.
Rabattkoden är FjällmuseetMars2022
Denna bokning kan bokas av fram till 14 dagar innan ankomst mot en avbokningsavgift på 250 kr. Bokningsavgift på 30% betalas direkt. Resterande betalas 14 dagar innan ankomst.

Kontakt:
Malin Wolczynska, malin.wolczynska (@) jamtli.com, +46 70 539 02 06
Torgunn Sollid-Bolås, torgunn.sollid-bolas (@) sintef.no, +47 994 98 088
Ola Hanneryd, ola.hanneryd (@) fjallmuseet.se, +46 70 662 64 24
Susann Myrenhammar, susann.myrenhammar (@) regionjh.se, + 46 70 664 67 37

Med resevation för eventuella förändringar av Folkhälsomyndighetens och Region Jämtland Härjedalens restriktioner gällande samlingar.

Arrangörer:
Interreg-projektet "Traditionellt hantverk och hållbart byggande i Nordens gröna bälte”, Hemslöjdskonsulenterna Region Jämtland Härjedalen och Härjedalens Fjällmuseum.