Region Jämtland Härjedalen

Prov

Blocktryck inspirerat av folkkonst

6-8 oktober Fredag kväll och lördag, söndag i Östersund

Presentation av Elena Semenova Esmail:
Elena Semenova Esmail är född och utbildad till industridesigner i Ukraina. Hon kom till Sverige 1991, bott 5 år i Umeå och är numera bosatt i Hudiksvall. Elena har i 15 år arbetat som illustratör och grafisk formgivare för att sedan vända om – återuppta vävningen vid Forsa folkhögskola och även lära sig screentryck. Vikarierade sedan där i tre år som lärare, mest i textiltryck, och hade två sommarkurser.

Elena blev fast i textiltryck – det roligaste hon vet. Konstruerar geometriska och folkkonstinspirerade mönster för handtryck och trycker på tyger, dukar, mattor, kork och linoleum – utforskar samt utvecklar olika tekniker och material. Väldigt mycket återbruk.
Hon har utformat flera kurser och workshops i blocktryck och varit på olika platser, mest i Norrland, där hon delat med sig av de nyvunna kunskaperna. Kurserna tar upp olika ämnen i mönster- och trycktekniker, både för nybörjare och de mer erfarna som vill djupdyka i ämnet.


Kursinnehåll:

Lär dig tillverka egna stämplar och skapa mönster för textiltryck.
Det är något alldeles speciellt med textiltryck. Tänk att få skapa egna mönster och trycka dem sedan på tyger, inredningstextilier och trasmattor. Med stämplar du kan rita och tillverka själv av material och med verktyg de flesta av oss har hemma. Du behöver egentligen inte ens kunna teckna och inspirationen finns överallt, inte minst i folkkonsten.
Tillsammans kommer vi att utforska och leta efter inspirationskällor i den Jämtländska mönsterskatten som vi sedan omvandlar till egna mönster.

Vare sig du är nybörjare eller redan håller på med det kreativa skapandet så hoppas jag du får lära dig något nytt och få mycket inspiration från kursen, gårdsmiljön och allas erfarenheter.

Kurskostnad:

1 200 kronor exakta tider och lokal meddelas senare.
Kursen är full! Tack för visat intresse.

Prov