Region Jämtland Härjedalen

Konstnär i Kulturella Kreativa Branscher

Konstkonsulenterna i Sverige bjuder in till digitala frukostsamtal där vi lyfter olika frågor och perspektiv på kulturella kreativa branscher med fokus på bild- och formområdet.

14 februari, kl. 8.30–9.30
Paola Bjäringer, Misschiefs och Minna Palmqvist, konstnär
Misschiefs, konst och alternativa finansieringsformer!
Dagens kulturpolitiska neddragningar innebär ytterligare svårigheter för konstnärer och alternativa finansieringsformer efterfrågas från olika håll för konstsektorn. Konstinitiativet Misschiefs skapar möjligheter för konstnärer genom samarbeten med det privata näringslivet. Grundaren Bjäringer berättar om Misschiefs verksamhet och Palmqvist delar med sig utifrån en konstnärs perspektiv.

6 mars, kl. 8.30–9.30
Lars Strannegård, professor och rektor för Handelshögskolan i Stockholm
Är kulturella kreativa branscher ett bra sätt att etablera konsten inom näringslivet?
”Om kulturen presenteras som en motor som bidrar till arbetstillfällen, innovation och tillväxt applåderas den av många. Om inte pekas den mot skamvrån”. Strannegård resonerar kring kulturella kreativa branscher och vilken roll som konst och konstnärer har i samhället, om lönsamhet och värdering av kulturen inom näringslivet.

10 april, kl. 8.30–9.30
Sonia Hedstrand, konstnär och konstkritiker, Eva Månsson, verksamhetschef Konstnärernas riksorganisation – Vad betyder kulturella kreativa branscher för konstnärer? Konstnärerna utgör den kreativa kärnan inom kulturella kreativa branscher men vad innebär det i realiteten när ”konstnären befinner sig längst ned i näringskedjan”? Hedstrand och Månsson samtalar om konstnärers villkor och utmaningar.

8 maj, kl. 8.30–9.30
Linda Kentaur Nordfors, konstnär och ekonomisk tänkare och Lina Werning, processledare, Ordförande PUNKS
– Kan det bli ekonomi av en konstnärs verksamhet? Hur ser PUNKS* på de utmaningarna som finns inbyggda i den så kallade passionsdrivna ekonomin, vilken typ av stöd hjälper respektive stjälper? Nordfors och Werning samtalar om hur konstnärer kan skapa "framgång" på sina egna premisser.
* Passionsdriven Utveckling av Näringsliv, Kultur och Samhälle

Arrangörer: Konstkonsulenterna i Sverige, Kalmar Konstmuseum, Region Jämtland Härjedalen, Region Värmland, Region Örebro län, Västra Götalands Regionen