Region Jämtland Härjedalen

Musik och Berättande

Musik och Berättande är ett nytt projekt hos Estrad Norr och har arbetats fram genom gedigen research. Projektet syftar till att återge berättelser, historier, sägner, samt levnadsöden från länet.
Berättandet och musiken är likvärdigt bärande i föreställningen, som är anpassad för mindre spelplatser för en nära och intim upplevelse. Efter varje föreställning följer ett publikt samtal kring ämnen som föreställningen berör.

FÅNGAD AV TIDEN

Musik och berättarprogrammet våren 2024

Olof Liljegren växer upp i 1830-talets Jämtland. Som äldste son förväntas han ta över gården, men ger sig istället ut på äventyr på andra sidan Atlanten. Han hamnar mitt i det nordamerikanska inbördeskriget och tar värvning för nordstaterna. Samtidigt växer konflikten mellan nybyggare och ursprungsbefolkningen, en konflikt som blir alltmer infekterad.

Hemma i Jämtland Härjedalen kokar det av liv och rörelse. Järnvägen är på väg att nå länet och befolkningen mångdubblas. Mitt i denna blomstringstid växer Edla Hedin upp. Hon går på marknader, träffar vänner och friare och lever ett till synes gott liv. Liksom andra kvinnor vid den tiden har Edla förväntningar på sig men hennes liv tar en annan riktning. 23 år gammal begår hon ett fruktansvärt brott som kommer att göra henne ökänd över hela landet.

Olof och Edla levde i en tid som på många sätt skiljer sig från tiden vi lever i idag. På andra sätt är ändå mycket detsamma. Hur formade tiden deras liv och hur formade de tiden? Hur formar tiden våra liv idag? Är vi fångade av tiden?

MEDVERKANDE

På scen: Anna Maria Engberg och Peter Danielsson.
Regi: Karl Seldahl
Research: Monica Bergander, Karl Seldahl och Linnea Lundberg.
Förberedande research: Anders och Ellen Hennig-Öhrström 
Manus: Karl Seldahl och Linnea Lundberg i samarbete med ensemblen
Scenografi/rekvisita/kostym: Jens Gustavson/Monica Bergander
Lärarhandledning/Scenkonstpedagog: Linnea Lundberg
Teknisk support/repetitioner: Pelle Persson
Kommunikation: Nina Fridell
Producent/idé: Monica Bergander

TIDIGARE PRODUKTION

Den första produktionen i serien var Min rätt till (j)orden och som sattes upp för skolor och offentlig publik våren och hösten 2022.

Senast uppdaterad: 2023-09-22