Region Jämtland Härjedalen

All digital week

Välkommen att ta del av regional biblioteksverksamhet Jämtland Härjedalens fantastiska All Digital Week–program — helt digitalt och helt gratis!

Porträtt av Axel och

Foto: Per Pettersson/ Evelina Bång, CC BY-SA 4.0

MÅNDAG 22/3 15.00–16.00
Hur fungerar Wikipedia?

Vad är Wikipedia, vad finns där, hur granskas källor och vem får egentligen skriva artiklar? Wikimedia Sverige presenterar den digitala encyklopedin Wikipedia och rätar ut alla frågetecken! Du kommer kunna ställa frågor live med kamera eller via chat.

Evenemanget är gratis och sker digitalt via Google Meet.
Maila hanna.eskelin@regionjh.se för att få länken.

Porträtt på Elza Dunkels

Foto: Roger Turesson/DN

TORSDAG 25/3 13.00–15.00
Järnvägssjuka, alternativa fakta och juvenism —om unga och digitalisering

Debatten om skärmtid, olämpligt innehåll på nätet och digitaliseringen av förskolan är laddad och får stort utrymme i media. Så har det sett ut i snart 30 år. Vad beror det på att debatten är så laddad och varför har digitaliseringen inte hunnit längre än den har?
I den här föreläsningen skissar Elza Dunkels på några förklaringsmodeller som hon använder sig av i sin forskning om unga och nätet. Målet med föreläsningen är att du ska få med dig tankeverktyg som du kan använda i din professionella eller privata relation till barn och unga.

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet och är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden.

Evenemanget är gratis och sker digitalt via Zoom.
Maila hanna.eskelin@regionjh.se för att få länken.

Porträtt av Jack Werner

Foto: Kate Gabor

TILLGÄNGLIG HELA VECKAN
“Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”

Människan blev inte sämre på källkritik över en natt 2016, så varför känns det så? Frilansjournalisten Jack Werner berättar om källkritik, varför vi hela tiden har fel och vad vandringssägner på sociala medier kan berätta.

Jack Werner är frilansjournalist. 2014 lanserade han tillsammans med två kollegor satsningen Viralgranskaren på tidningen Metro, som belönades med Stora journalistpriset. Han är programledare för SR-podden Creepypodden, och har skrivit böckerna ”Creepypasta – spökhistorier från internet” och ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.

Evenemanget är gratis och är en förinspelad föreläsning.
Maila hanna.eskelin@regionjh.se för att få länken.