Region Jämtland Härjedalen

Pedagogdagar: Kultur i klassrummet – Våga testa kreativa metoder för lärande!

Våra främjande konsulenter bjuder tillsammans med Riksteatern Jämtland Härjedalen in länets grundskolelärare till två heldagar för att få inspiration och verktyg att använda kreativa metoder för lärande i undervisningen.

Vi hoppas kunna bidra till att uppfylla målet i läroplanen (Lgr22) om att varje elev efter genomgången grundskola ”kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.”

Erbjudandet består av två dagar där dag 1, 20 augusti, innehåller en inspirationsföreläsning följt av workshops. Dag 2, i april 2025, kommer att vara en utbudsdag där vi vill synliggöra vårt eget och andras utbud av olika möjligheter att uppleva och delta i kulturaktiveter i skolan.

När? Var? Hur?

Dag 1: 20 augusti 2024, kl 10-15 på Gamla Tingshuset i Östersund, Samuel Permans gata 13.

Dag 2: april 2025, mer information följer.

Målgrupp för dagarna är lärare i grundskola och fritidshem. Det kostar ingenting att delta, men anmälan krävs.

För mer information kontakta Johanna Nordin, 072-569 33 34, johanna.nordin@riksteatern.se

PROGRAM, dag 1

10.00 Dagen börjar med ett inspirationspass i form av filmvisning och samtal.
Den flerfaldigt prisbelönta dokumentärfilmen Öppna sinnen, skarpa hjärnor, stora hjärtan (av Bengt Danneborn) handlar om Backeboskolan där vi får möta elever och pedagoger i en undervisning där nyfikenhet och lusten att uttrycka sig är själva motorn i lärandet. Filmen visar ett lustfyllt, kreativt och medvetet pedagogiskt arbete som inte liknar någonting annat. En skola där det övergripande bildnings- och demokratiuppdraget får lika stor uppmärksamhet som kursplanernas kriterier i enskilda ämnen. Efter filmvisningen leder Backeboskolans utvecklingschef Camilla Fogelström ett samtal om skolans sätt att arbeta med kultur i klassrummet och ger handfasta tips.

12.00 Lunch på egen hand

13.00 Inspirationsworkhops från regionens olika verksamheter. Mer info om de olika workshopsen kommer i juni.

15.00 Avslut

Om de workshops som erbjuds

Se, samtala, skapa med film!
Filmpool går igenom olika metoder kring hur ni kan jobba med film i skolan och i undervisningen. Workshopen innehåller både en teoretisk del och en praktisk del. I den praktiska delen lägger vi främst fokus på animation men möjlighet till andra metoder finns.
Målgrupp: Alla åldrar

En hjältes resa - workshop i skrivande
Med enkla medel kan du som lärare undervisa dina elever i hur man bygger en spännande historia. Tillsammans med litteraturutvecklare Johan Hemmingsson går ni igenom hur man skriver ett utkast till en berättelse efter en traditionell dramaturgisk modell. Ni skapar en huvudkaraktär och skriver sedan en äventyrlig berättelse utifrån er fantasi.
Målgrupp: Alla åldrar

"You are here" - en ämnesintegrerad konstworkshop
"You Are Here" är en konstworkshop där kreativitet och geografi möts! Under workshopen får ni tips och råd om hur ni kan integrera olika ämnen med bildkonst. Därefter får ni själva utforska världen genom en konstnärlig lins, där kartografi och kreativt uttryck förenas, och skapa konstverk på temat.
Målgrupp: Högstadiet

Dansmatte -förkroppsligande lärande
Tillsammans med dansaren och läraren Emma Nyberg får ni en fördjupning i vad forskningen säger om förkroppsligat lärande, kognitiv belastningsteori och hur rörelser kan underlätta lärandet. Under workshopen får ni tips och råd om hur ni själva kan arbeta med dansmatte i klassrummen.

Målgrupp: Alla åldrar