Region Jämtland Härjedalen

Stipendier och kulturpris

Region Jämtland Härjedalens kulturstipendier och kulturpris är avsedda att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom olika konstnärliga områden så som teater, musik, dans, bild- och formkonst, litteratur, slöjd, design, film, kulturarv och andra jämförbara kulturområden. Priset och stipendierna ska delas ut till personer som är bosatta eller huvudsakligen verksamma i Jämtland Härjedalen.

2023 års kulturstipendiater och pristagare

Stephanie Wendt, kulturpristagare till Peterson-Bergers minne 2023. Foto: Sandra Lee Pettersson

Kulturpristagare 2023 är musikern, pedagogen dramatikern Stephanie Wendt. Konsertpubliken i länet känner Stephanie som solist och kammarmusiker i olika konstellationer. Hon har även skrivit manus till och turnerat med föreställningen Enligt Nadia, som handlar om musikern och pedagogen Nadia Boulanger. Sedan tolv år undervisar Stephanie i piano, kammarmusik och relaterade ämnen på den klassiska musikutbildningen på Birka folkhögskola. Hennes passionerade engagemang för den klassiska musiken inspirerar och motiverar publik, kollegor och, inte minst, hennes elever.

2023 års mottagare av det samiska stipendiet är Lars Einar Jillker som i sin verkstad i Gussvattnet, Frostviken, skapat en innovativ lösning för att den samiska tenntråden ska finnas tillgänglig och spridas i Saepmie och utanför dess gränser. Lars Einar spinner tenntråd av hög kvalité på ett modernt sätt vilket bidrar till att den samiska tenntrådstraditionen lever vidare, men möjliggör också ett nyskapande inom samisk slöjd.

Kulturstipendiater 2023 är:

Lina Hallgren, 22 år, kostym- och scendesign

Rebecca Eriksson, 22 år, bild och form

Lukas Markström, 23 år, musik/komposition

Senast uppdaterad: 2024-04-16