Region Jämtland Härjedalen

April 2022

Aktuellt om mångspråk och nationella minoriteter

Polarbibblo informerade om sin nya webb

Tisdag 22 mars bjöd vi in till digital träff med Regine och Annette från Polarbibblo, en interaktiv webbplats för barn och unga (6-12 år) som drivs av Regionbibliotek Norrbotten och folkbiblioteken tillsammans. Från januari i år har verksamheten övergått från projekt till permanent verksamhet med nationellt uppdrag som utöver svenskan inkluderar de nationella minoritetsspråken. De första språken att ta plats är de samiska språken med ortografier och meänkieli med varieteter. På träffen deltog bibliotekspersonal från fem kommuner. Särskilt glada blev vi för det stora deltagandet från det sydsamiska nätverket Praedtieh. Från nätverket deltog sex samiska samordnare.

Polarbibblo är en webb och verksamhet som utvecklas hela tiden och som i år firar 25 år. Den enorma erfarenheten av att arbeta med och för barn återspeglas i allt som görs. Jättefin presentation som vi vill rekommendera alla regioner och kommuner att ta del av. Kanske får de uppdraget som Resursbibliotek för barn- och unga?!

Besök gärna deras fantastiska webb: https://www.polarbibblo.se/ Länk till annan webbplats.

Skriv ut Polarbibblo affisch för bibliotek och skolor: Polarbibblo - Region Norrbotten Länk till annan webbplats.

Kontaktuppgifter till föreläsarna:

regine.nordstom@polarbibblo.se

annette.kohkoinen@polarbibblo.se

Finlandsinstitutets Resursbibliotek bjuder in folkbiblioteken till digital träff 2 maj

Passa på att delta 2 maj när Finlandsinstitutet bjuder in till träff om sin verksamhet och sitt nya nationella uppdrag! Träffen vänder sig till folkbiblioteken för att ni ska få information om omställningen och tillfälle att ställa frågor. Finlandsinstitutet har ju fått uppdraget som Resursbibliotek för finska språket och sverigefinska minoriteten. Linda Åkerlund, nyanställd barn- och ungdomsbibliotekarie, vill gärna träffa så många som möjligt för att höra vad ni har för tankar och förväntningar. Medskick från Linda: fundera gärna på vilka frågor, önskemål och behov ni har gällande resursbiblioteket innan mötet. Ingen föranmälan behövs, det är bara att dyka upp, se länk nedan.

Du är inbjuden till Distansträff med bibliotekspersonal måndag 2 maj 2022 10:00 - 11:00
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_OWM4MzkzMWItNjFmYS00ZmFjLWIxNmUtMTExNzZlOTMzYjc0%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22aa671ce5-cbe9-4f8e-bba9-fa671e828239%22%2c%22Oid%22%3a%22c1afdb1c-d24e-4485-9e78-969bfb55c675%22%7d Länk till annan webbplats.

Tryck på länken eller klistra in den i en webbläsare för att gå med.

Här kan ni läsa mer om Linda Åkerlund och Finlandsinstitutets omställning till Resursbibliotek.

https://www.minoritet.se/7383 Länk till annan webbplats.

Små språk i Norden – framgångsfaktorer för språkrevitalisering

Med sitt projekt Små språk i Norden vill isof bidra till att de små språken lever vidare. Läs om projektet och ladda ned deras rapport Framgång för små språk, som beskriver varför små språk i Norden behöver stärkas och vad som bidrar till ett lyckat språkstärkande arbete. Rapporten innehåller en forskningsöversikt med exempel från hela Norden och en checklista med framgångsfaktorer för språkstärkande arbete (språkrevitalisering).

Om Små språk i Norden | Institutet för språk och folkminnen (isof.se) Länk till annan webbplats.

Tolfte rapporten från Sametinget om de samiska språken

Utbildning är en av de viktigaste faktorerna för att stärka och främja de samiska språken. Det finns fortfarande brister i utbildningssystemet som påverkar barn och ungas möjligheter att tillägna sig och att utveckla sitt samiska språk, konstaterar rapporten. Glädjande nyheter är att regeringens tillförande av resurser möjliggör för fler Samiska Språkcentrum än nuvarande som finns i Östersund och Tärnaby. Rapporten beskriver också det gränsöverskridande samarbetet mellan sametingen i Sverige, Norge och Finland. Ett viktigt framtida samarbetsområde är det internationella urfolksspråkdecenniet IDIL 2022–2032 med teman som Språkteknologi och Barns och ungas språk.

Tolfte lägesrapporten från Samiskt språkcentrum - Sametinget Länk till annan webbplats.

/Anette Forsberg

Senast uppdaterad: 2022-04-26