Region Jämtland Härjedalen

Oktober 2022

Aktuellt om mångspråk och nationella minoriteter

Ny bok om nationella minoriteter i förskolan

Den nya boken Nationella minoriteter – Språk och kultur i förskolan ger förskolepersonal (och andra) kunskap och verktyg för att arbeta enligt läroplanens mål att skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kultur. Tipsa gärna de förskolor ni har kontakt med! Vi kommer köpa in boken och leverera till er på biblioteken. OBS att ni den 26 okt har möjlighet att lyssna på Ulla- Maija Pesola, en av författarna, här hon berättar om boken på vår digitala Språktågsförmiddag under Giellavahkku/samiska språkveckan v.43 (se separat program med anmälningslänk).

https://www.minoritet.se/7581 Länk till annan webbplats.

Ny digital snabbutbildning i minoritetslagstiftningen

Sametinget tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm har tagit fram en grundutbildning där du kan lära dig mer om vad lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk innebär och hur den kan tillämpas i praktiken. Mer information och en länk till utbildningen hittar du här (beräknad tidsåtgång 2 timmar):

https://www.minoritet.se/7452 Länk till annan webbplats.

Senaste nytt om Resursbiblioteken med mera

Via KBs hemsida kan du följa vad som händer kring Resursbibliotekens arbete och nå andra webbplatser för mer aktuell information om nationella minoriteter: ISOF, Minoritet.se och Kulturrådet.

https://www.kb.se/samverkan-och-utveckling/biblioteksutveckling/nationella-minoriteters-bibliotek.html Länk till annan webbplats.

Förslag om ny biblioteksfunktion för romani chib

Läs gärna Biblioteksbladets artikel om de förslag KB presenterat för att på motsvarande sätt som de nystartade resursbiblioteken erbjuda och stärka biblioteksverksamheten med utgångspunkt från ett romskt perspektiv.

Ny biblioteksfunktion för romani chib - Biblioteksbladet Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 2022-10-7