Region Jämtland Härjedalen

Nätverksträff i Jåhkåmåhkke

Nätverksträff med två resursbibliotek och samisk bokmässa i Jåhkåmåhkke, en återblick

Dagens nätverksträff började inne på Samernas bibliotek, lokaliserat på Lärargatan 2, Jokkmokk.

Efter lite fika och mingel så satte vi oss ner och bibliotekskonsulent för biblioteket Hanna Karolina Schimmer berättade om deras verksamhet.

Bibliotekets samlingar innehåller böcker skrivna av samer från Saepmis fyra länder och rymmer även böcker om samer och om andra urfolk. Ett av Samernas biblioteks verksamhetsmål är att bland annat via fjärrlån stödja Sveriges bibliotek, skolor och organisationer med vägledning och rådgivning i litteraturfrågor. Att stödja och främja läsandet och revitaliseringen av de hotade samiska språken är ett viktigt arbete.

Raisa Leussu, chef för biblioteks- och minoritetsspråksverksamhet i Resursbiblioteket för meänkieli fortsatte dagen genom att berätta mer om deras verksamhet och planer för framtiden. Biblioteket har dessvärre i dagsläget inte möjlighet att tillhandahålla fjärrlån, något som säkert hade varit bra. Att synliggöra språket är viktigt, och ett arbete med att skapa en informationsfilm om tornedalsfinska och om vilka tornedalingar är kommer att ske. Biblioteket har nyligen startat ett bokråd. Rådet är i dagsläget nytt och syftet är ännu inte fastställt. Vidare så berättade Raisa att brukare av språket Meänkieli är till stor del i talande form och många kan tyvärr inte läsa sitt språk så en satsning på ljudböcker är därför av stor vikt.

Likheter till den samiska befolkningen är att målgruppen till språket Meänkieli är spridda över hela Sverige och inte begränsat till ett område. Dess användare ökar då fler får upp ögonen för sitt ursprung och identitet. Därför är aktiviteter på bibliotek runt om i Sverige viktigt.

Vi pratade om att när biblioteken gör olika arrangemang riktat till minoriteter så kan konflikter med olika intressegrupper ske, att den äldre befolkningen till en viss språkgrupp kan ha många synpunkter. Detta kan ge en känsla av rädsla, för att man som utomstående till minoriteten trampar någon på tårna eller att man gör fel. Att då ha resursbibliotek, intresseorganisationer samt ex. samiska samordnare i de olika kommunerna som rådgivare och bollplank kan vara skönt.

Efter morgonpasset fick vi ta del av en god lunch på Ájtte- Svenskt Fjäll- och Samemuseum följt av föreläsningen ”Jakten på skogssamernas story” – Samtal mellan Mats Jonsson, Jörgen Stenberg och Henrik Blind anordnat av bokfestivalen Bágo in books på Hotel Akerlund . En mycket underhållande och upplysande föreläsning där vi bland annat bjöds på jojk. Samtal om att lyfta jojkens plats i bibliotekssammanhang var sen en stor del av avrundningen av dagens erfarenheter. Jojkens vikt vid berättandet och berättartraditioner är något som man kanske kan satsa på och lyfta fram mer.

Vidare så diskuterade vi om att varannan träff med nätverksgruppen kanske kan ske digitalt och att Judisk representation vid nästa träff vore önskvärt, genom gång av minoriteters arbete samt Skolbibliotek var några av de övliga förslagen.

// Emma Olofsson, på uppdrag via Stiftelsen Gaaltije Östersund

Senast uppdaterad: 2022-12-14