Region Jämtland Härjedalen

November 2021

Aktuellt om mångspråk och nationella minoriteter

6 december informerar KB om de nationella minoriteternas bibliotek (resursbibliotek)

KB har regeringens uppdrag att genomföra en satsning på de nationella minoriteternas bibliotek och minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Den 6 december på förmiddagen erbjuder KB en digital halvdagskonferens om de nationella minoriteternas bibliotek. De så kallade Resursbiblioteken är bland annat tänkta att fungera som en tydlig resurs för folkbiblioteken. Passa på att ta del av aktuell information om nuläget. Konferensen är gratis och ingen föranmälan behövs. En zoom-länk läggs ut inför konferensdagen:

https://www.kb.se/samverkan-och-utveckling/nytt-fran-kb/nyheter-samverkan-och-utveckling/2021-11-01-resursbibliotek-for-de-nationella-minoriteterna.html Länk till annan webbplats.

Digital almanacka om alla årets högtidsdagar

För er som önskat samlad information om de nationella minoriteternas högtider: här kommer svaret och mycket mer än så! Institutet för språk och folkminnen (isof) har lanserat en digital almanacka med information om årets alla högtidsdagar. Här får du också information om alla namnsdagarna. Fina faktasammanställningar och tips på fördjupningar via länkar. En toppen-almanacka! Du hittar den på isofs hemsida (isof.se). Klicka på ett datum och läs:

https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/lar-dig-mer-om-arets-namn-och-handelser Länk till annan webbplats.

Rapport om erfarenheter av rasism

Forum för levande historia har kartlagt människors erfarenheter av rasism i kontakt med svenska myndigheter och andra offentliga verksamheter. Rapporten pekar på behovet av mer forskning. Läs mer och ladda ned kunskapsöversikten:

https://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/rasism/undersokningar-och-rapporter/kunskapsoversikt-om-erfarenheter-av-rasism Länk till annan webbplats.

Boktips om den judiska minoriteten: Vad dina ögon såg

Journalisten Snezana Bozinovska besöker Judiska muséet för att berätta om sin bok. Dit har nog inte många av oss möjlighet att åka men jag vill tipsa om hennes bok med röster om förintelsen. Jag lyssnade på Snezana på Bokmässan där hon berättade om hur fröet till boken föddes. Det började med en bussresa där hon tjuvlyssnade på en medpassagerare som berättade att han suttit i ett av förintelsens läger (Treblinka). Det visade sig att de bodde i samma område och efter några år tog hon kontakt med honom. Över kaffe och många möten berättade han sin historia, tillsammans med sin fru som också hon suttit i lägren som barn. Boken består av Leon och Ester Rytz livsberättelser. De frågor som ställs i boken är lika aktuella idag; hur ser vi på ”de andra”? - Att etablera sig och hitta sammanhang är svårt för alla invandrare, också mina föräldrar som kom som arbetskraftsinvandrare. Vi får aldrig glömma, vi måste berätta vidare, sa Snezana.

Vad dina ögon såg, med Snezana Bozinovska | Judiska museet Länk till annan webbplats.

Skolverket har tagit fram material för undervisning om antisemitism i skolan

Många biblioteken samarbetar med skolor i närsamhället. Vi vill tipsa om ett nytt undervisningsmaterial som tagits fram för att identifiera, bemöta och få mer kunskap om antisemitism.

Identifiera, bemöta och undervisa om antisemitism - Skolverket Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen i Stockholm har undersökt unga romers situation och utsatthet för antiziganism

Unga romer är stolta över sin romska identitet. Samtidigt är det vanligt att uppleva trakasserier och diskriminering. Mer behöver göras för att unga romer ska känna sig trygga i skolan. Kunskaperna om nationella minoriteter behöver öka. Ladda ned och läs mer i den undersökning som Länsstyrelsen i Stockholm genomfört genom en enkät riktad till unga romer 13-25 år.

https://www.lansstyrelsen.se/varmland/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---varmland/2021-09-16-vanligt-bland-unga-romer-att-uppleva-trakasserier---atgarder-kravs-for-att-motverka-antiziganism.html Länk till annan webbplats.

Läromedel för högstadiet och gymnasiet om Sveriges nationella minoriteter

Kunskapsnivån om de nationella minoriteterna och minoritetsspråken är låg i Sverige. Sedan tidigare har isof tagit fram ett läromedel om de nationella minoriteterna och svenskt teckenspråk riktat till gymnasiet. Nu finns även en version för högstadiet. Bra material för alla som vill lära sig mer om de nationella minoriteterna och minoritetsspråken!

Sveriges nationella minoritetsspråk och svenskt teckenspråk | Institutet för språk och folkminnen (isof.se) Länk till annan webbplats.

Svenska kyrkans officiella ursäkt till det samiska folket för historiska övergrepp

I juni 2021 beslutade kyrkostyrelsen att en officiell ursäkt skulle framföras till det samiska folket. Ursäkten är en del av en pågående sannings- och försoningsprocess och framförs vid två tillfällen. Dels vid kyrkomötets högtidsgudstjänst onsdagen den 24 november i Uppsala domkyrka, dels vid det planerade samiska dialogmötet Ságastallamat 2 i Luleå den 21–23 oktober 2022.

https://www.minoritet.se/7186 Länk till annan webbplats.

/Anette Forsberg, Biblioteksutveckling JH

Senast uppdaterad: 2021-11-22