Region Jämtland Härjedalen

Februari 2022

Aktuellt om nationella minoriteter

Unga finska romer berättar i ”Unga berättar podden”

Sex unga killar berättar om hur det är att vara ung kille och finsk rom i dagens samhälle:

https://www.podbean.com/media/share/pb-3mkbt-118caac?utm_campaign=w_share_ep&utm_medium=dlink&utm_source=w_share Länk till annan webbplats.

Läs mer om poddavsnittet här: https://www.minoritet.se/7282 Länk till annan webbplats.

Nytt språkmaterial för förskolan - Jågloe

Ordet Jågloe är sydsamiska och betyder barn eller älskade rackarunge. Materialet finns på nordsamiska, lulesamiska, pitesamiska, umesamiska och sydsamiska samt på svenska. Kontaktperson: Margareta Jonsson, språkkonsulent, Samiskt språkcentrum, 063-150874. Här kan du läsa mer om materialet och ladda ned det.

https://www.minoritet.se/7281 Länk till annan webbplats.

Digitala föreläsningar om Rosa Taikons liv, konst och kamp

Lyssna på föreläsningar, på svenska och kelederash, om Rosa Taikons liv! Föreläsningarna är framtagna i samarbete mellan Hälsinglands museum, UR och SVTs minoritetsspråksredaktion. Kanske något att koppla till Estrad Norrs dramatisering ”Min rätt till (j)orden” som kommer att turnera runt på biblioteken i vår.

https://urplay.se/program/225846-ur-samtiden-ilsbotacket-alftafyndet-och-rosa-taikon-12-minuter-om-rosa-taikon Länk till annan webbplats.

Senaste nytt från KB om nationella minoriteter

Uppdatera dig om det senaste kring Resursbiblioteken. De kommer bland annat få i uppdrag att ge konsultativt stöd till kommunbiblioteken. KB har också fördelat uppdrag till Polarbibblo, Region Västernorrland och Malmö stadsbibliotek.

https://www.kb.se/samverkan-och-utveckling/nytt-fran-kb/nyheter-samverkan-och-utveckling/2021-12-15-nya-uppdrag-for-nationella-minoriteters-biblioteksverksamhet.html Länk till annan webbplats.

Språkcentrum för alla nationella minoritetsspråk

Utöver Resursbibliotek, nationella bibliotek för minoritetsspråken, satsar regeringen på att inom ramen för Isof:s verksamhet utveckla Språkcentrum. Syftet är att stärka det språkrevitaliserande arbetet. Samiskt språkcentrum har funnits i mer än 10 år i Östersund och Tärnaby, som en del av Sametingets verksamhet. Samiskt språkcentrum får en förstärkning av medel, samtidigt som liknande verksamheter ska startas upp för övriga nationella minoritetsspråk.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/12/historisk-satsning-pa-minoritetsspraken/ Länk till annan webbplats.

Lär dig mer om de nationella minoritetsspråken

Institutet för språk- och folkminne (Isof) har skapat kunskapsbanker för fördjupad kunskap om olika områden och ämnen. I en av kunskapsbankerna informerar de om de nationella minoritetsspråken i Sverige.

https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/lar-dig-mer-om-nationella-minoritetssprak Länk till annan webbplats.

Unga samer berättar sina historier

UR har tagit fram fyra jättefina kortfilmer (14 min) där unga samer berättar sina historier.

https://urplay.se/serie/204020-min-samiska-historia Länk till annan webbplats.

/Anette Forsberg

Senast uppdaterad: 2022-02-14