Region Jämtland Härjedalen

Mars 2022

Aktuellt om nationella minoriteter

Lägesrapport över de samiska språken

I Sametingets/Samiskt språkcentrums årliga lägesrapport över de samiska språken i Sverige konstateras bland annat att det kommer ta tid innan samiska föräldrar får utbildningsalternativ så att samiska barn och elever får möjlighet att utveckla samiska till ett levande språk genom skolan. Utökade medel från regeringen möjliggör för etablering av språkcentrum även inom nordsamiskt och lulesamiskt/ pitesamiskt språkområde.

https://www.minoritet.se/7349 Länk till annan webbplats.

Senaste nytt om etableringen av Språkcentrum

Läs Isof:s nyhetsbrev om hur arbetet med nya Språkcentrum fortskrider på olika platser i landet. Organisatoriskt kommer de tillhöra isof men fungera som egna enheter. Språkcentrum för jiddisch och romska etableras i Stockholm, finska i Uppsala och meänkieli i Kiruna och Övertorneå.

https://www.isof.se/vart-uppdrag/isofs-regeringsuppdrag/sprakcentrum-for-nationella-minoritetssprak/nationella-sprakcentrum/nyhetsbrev-sprakcentrum/nyheter-sprakcentrum/2022-03-02-nyhetsbrev-1-sprakcentrum Länk till annan webbplats.

Resursbiblioteken och användardialoger

Utvecklingen av Resursbibliotek, ett uppdrag som KB fått av regeringen, fortskrider parallellt med utvecklingen av Språkcentrum. Användardialoger om samisk biblioteksverksamhet genomförs genom digitala träffar 22 och 24 mars.

https://www.kb.se/samverkan-och-utveckling/biblioteksutveckling/nationella-minoriteters-bibliotek/resursbibliotek.html Länk till annan webbplats.

/Anette Forsberg

Senast uppdaterad: 2022-03-22