Region Jämtland Härjedalen

Maj 2022

Rapport om vad som varit

Samisk fortbildningsdag med mom-gruppen 3 maj

I början av maj hade vi vår första fysiska träff i mångspråks- och minoritetsgruppen (mom) med studiebesök till samiska verksamheter. På förmiddagen besökte vi Samiskt Språkcentrum/Sametinget på Frösön där vi fick information om deras verksamheter, om Samiskt Informationscentrum (SIC, även de på Frösön) samt Samiska biblioteket i Jokkmokk som deltog via länk. Sistnämnda är också Resursbibliotek. Vi lunchade tillsammans på Frösön och fortsatte till Gaaltije samiskt museum i Östersund där vi tillbringade eftermiddagen med att få information om deras verksamheter, se utställningarna och besöka butiken. Tack till mom-gruppen och till det fina mottagande vi fick på alla platser! En intressant, rolig och givande dag som kommer leda vidare på olika sätt.

KB webbinarium 11 maj för de regionala biblioteksverksamheterna och resursbiblioteken för nationella minoriteter

Resursbiblioteken för nationella minoriteter är igång med sitt nya nationella uppdrag. KB bjöd in de regionala biblioteksverksamheterna till en träff med resursbiblioteken: Finlandsinstitutets bibliotek (Stockholm), Judiska biblioteket (Stockholm), Nordkalottbiblioteket (Övertorneå) och Samernas bibliotek (Jokkmokk). Första delen av träffen innehöll presentationer från resursbiblioteken, i den andra delen svarade de regionala biblioteksverksamheterna på frågor från resursbiblioteken och KB. Svaren har även skickats skriftligt till KB, som underlag för resursbibliotekens och KB:s fortsatta arbete. Resursbiblioteken har olika huvudmän och karaktär och kommer fortsätta utvecklas på olika sätt men alla kommer jobba med det dubbla uppdraget att både stärka och synliggöra de nationella minoriteterna. I första hand riktar sig resursbibliotekens arbete till de nationella minoritetsgrupperna men också till landets kommuner, folkbibliotek och regionala biblioteksverksamheter. Passa på att vara med på en liknande träff 8 juni, då KB bjuder in alla till ett webbinarium med Resursbiblioteken och Polarbibblo (se ”på gång”)!

Romsk utställning 12-13 maj på scenkonstverkstan i Östersund

I samband med de avslutande föreställningarna av ”Min rätt till (j)orden”, Estrad Norrs första berättarföreställning, samordnade Biblioteksutveckling JH tillsammans med Estrad Norr en romsk utställning på scenkonstverkstan i Östersund. Berättarföreställningen har turnerat runt på många bibliotek i länet. Utställningen knöt an till föreställningen som bland annat tar upp Rosa Taikons liv och kamp. Den innehöll:

  • Utställningen och rapporten ”Unga romska röster” från Sundsvalls museum
  • En digital romsk hantverksutställning och böcker från Romska kulturcentret i Malmö

Skriften ”Spår av romer och resande – i Jämtland och Härjedalen”, dedicerad till Rosa och resultatet av ett samverkansprojekt mellan Härjedalens fjällmuseum, Gaaltije och Länsstyrelsen i Jämtlands län

PÅ GÅNG

KB webbinarium 8 juni Resursbibliotek för nationella minoriteter

Den 8 juni bjuder KB in folkbiblioteken till en informationsträff med de nyinrättade resursbiblioteken för nationella minoriteter. Dessutom presenterar Polarbbibblo sin verksamhet. Du får veta hur de kan vara resurser för dig. Målgrupp är kommunal biblioteksverksamhet men också annan kommunal verksamhet som berör nationella minoriteter. Ingen föranmälan behövs. Här hittar du mer information, program och zoom-länk till konferensen:

https://www.kb.se/samverkan-och-utveckling/kalendarium-samverkan-och-utveckling/kalendarium-samverkan-och-utveckling/2022-03-24-webbinarium---resursbibliotek-for-nationella-minoriteter.html Länk till annan webbplats.

Lästips: artikeln om Polarbibblo i senaste numret av Biblioteksbladet

Polarbibblo ger status åt minoritetsspråken - Biblioteksbladet Länk till annan webbplats.

/Anette, 2022-05-20

Senast uppdaterad: 2022-05-24