Region Jämtland Härjedalen

All Digital Week 2021

Förra veckan gick den årliga kampanjveckan All Digital Week av stapeln, och vi på regional biblioteksverksamhet bjöd in till tre föreläsningar.

Först ut var Axel Pettersson från Wikimedia Sverige som berättade om hur Wikipedia uppkom, dess utveckling och hur encyklopedin fungerar idag. Han berättade bland annat om Wiki Gap, ett projekt som försöker minska könsgapet som finns inom Wikipedia, och få fler kvinnor och icke-binära att skriva och redigera artiklar. Som Axel sa så finns det artiklar om all olika sorters stridsvagnar, men inte alls lika mycket om slöjd och sömnadshantverk. Wikipedia och de andra projekt som Wikimedia arbetar med är väldigt spännande, och särskilt ur ett biblioteksperspektiv, så vi kommer erbjuda fler föreläsningar kring detta!

På torsdagen höll Elza Dunkels sin föreläsning ”Järnvägssjuka, alternativa fakta och juvenism – om unga och digitalisering” som utgår från hennes senaste forskning (ny bok kommer snart!) kring varför debatten om nutida fenomen såsom skärmtid och porrfilter är så laddad, och drar historiska paralleller och påminner oss om att vara källkritiska. Om du inte kunde delta finns nu föreläsningen att se på vår Youtube-kanal Länk till annan webbplats..

Jack Werners föreläsning om källkritik på nätet ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” är värd att se flera gånger om! Därför köpte vi visningsrätten till en inspelad version Länk till annan webbplats. som går att ta del av flera gånger om!

/Hanna Eskelin

Senast uppdaterad: 2021-03-30