Region Jämtland Härjedalen

Tema Smakprov

En inspirationsdag för läsombud anordnat av Region Halland

Jag och Catarina Lundström deltog vid Region Hallands inspirationsdag ”Tema Smakprov” för läsombud. Dagen inleddes av regionens kulturchef Eva Nyhammar, som bl.a. konstaterade att om en åhörare vid en högläsning somnar, så är det helt okej, för läsningen har många syften och bidrar inte minst till trygghet och ro!

Därefter pratade författaren Ann-Charlotte Ekensten om hur det är att skriva lättläst för
vuxna. Ekensten har gett ut många böcker, inte minst lättlästa fakta för barn. Hon nämnde vilka målgrupper den lättlästa litteraturen främst är till för, dvs för den som inte har svenskan som modersmål, för barn som övar på att läsa samt för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Gemensamt för dessa grupper är att de är ovana läsare och här är högläsningen minst lika viktig som att läsa själv. Ekensten betonade också vikten av att respektera läsarens ålder och förkunskaper. En vuxen ovan läsare ska inte behöva läsa barnböcker. Med detta inte sagt att en lättläst faktabok inte passar en vuxen person med exempelvis demens.


Efter Ekensten tog funkisfilosofen Emma Åstrand över. Hon pratade om läsning som
empowerment. Vi behöver utgå ifrån att läsning kan ske på olika sätt, att vi människor kan läsa olika saker och att vi läser av olika anledningar. Hon nämnde begreppet agens som står för rätten att välja vad, hur och varför. Alla människor har en agens, men vissa behöver stöd för att uppnå självbestämmande. Detta blir centralt när det kommer till rätten till läsning:
Vilket format en läsare kan och vill ta till sig får inte begränsa utbudet av den litteratur som finns att tillgå. Litteraturen måste finnas i olika format och vi får inte döma eller bedöma läsarens sätt att läsa. Åstrand menar att ett klassiskt ryskt verk måste finnas på lättläst svenska likväl som att det behöver finnas litteratur om ditt favoritdataspel. Då blir läsning stärkande.

Biblioteken i Halmstad har arbetat fram 33 bokcirkelväskor med LL-böcker. Om detta
berättade Maria Ledin från Halmstads bibliotek. Idén kom efter att läsombuden uttryckt brist på tid för läsning och förberedelser och från SFI-lärares håll kom önskemål om fler böcker av samma titel. Tillsammans med logopeder föddes tanken om en gemensam nivåindelning av den lättlästa litteraturen. Bokcirkelväskorna är tänkt för vuxna med funktionsnedsättning, vuxna som lär sig svenska samt andra målgrupper. Projektet har kunnat genomföras tack vare stöd från Kulturrådet.

Nästa programpunkt var Radiokakan 88,6 – kaka söker maka. Maggan Ek och Peter
Bengtsson berättade om sitt nystartade radioprogram som riktar sig till äldre, eller som de själva uttryckte det: Gammelmedia för de urgamla! Med detta vill de minska känslan av ensamhet och stävja psykisk ohälsa.

Dagens sista punkt var Kultur för livet. Martin Odd, kulturbyråkrat och berättare (som han själv beskrev sig) pratade om vikten av att säkra kulturens plats i äldreomsorgen. Det är viktigt att hjälpa de äldre att minnas, och att låta de små barnen fängslas av en berättelse.

Tema Smakprov var en bra ordnad dag som gav oss inspiration och idéer för vårt
högläsnings- och läsfrämjande arbete här i vår region.
/Johanna Vestfält

Senast uppdaterad: 2021-02-23