Region Jämtland Härjedalen

Språktåget J/H - Tillsammans för små barns språkutveckling – digital uppstartsträff

Fredagen den 12:e november fick vi lyssna på flera intressanta föreläsningar om barns språkutveckling och om hur man kan arbeta för att lyfta språket. Vi fick ta del av hur olika regionala aktörer arbetar och så berättade Regionbibliotek Stockholm om Språktågets bakgrund. Vi samspråkade även kring dagen och planerade för vårt arbete framåt.

Dagen första föreläsning hölls av Anna Sarkadi, specialistläkare och professor i socialmedicin vid Uppsala universitet. Hon föreläste om sitt expertområde föräldraskap och barnhälsa. Anna leder forskargruppen CHAP, Child Health and Parenting. Hon pratade utifrån titeln ”Varje barn ska få uppnå sin fulla potential! Om samspel och språk under barnets första två levnadsår”. Föreläsningens röda tråd handlade om betydelsen av anknytning för hjärnans utveckling och läsning. Intressant men skrämmande om stress och hur vår hjärna kan påverkas. Forskningen bekräftar att det arbete som utförs på förskolor, bibliotek, öppna förskolor med flera platser är bra och betydelsefullt. Det kan vara svårt att prata om mjuka värden såsom läsning, men det blev tydligt när det visades bilder av hjärnan och färgskalan som illustrerade hjärnans utveckling utifrån om man har lästs för eller inte. Språkstimulin i hjärnan går att mäta.

Läs mer om Annas arbete och forskning:

https://katalog.uu.se/empinfo/?id=N96-4676 Länk till annan webbplats.

https://pubcare.uu.se/forskning/chap/ Länk till annan webbplats.

Nästa punkt var information om Språktåget: Varför Språktåget? Pia Borrman och Nike Hjelm från Regionbibliotek Stockholm presenterade Språktågets idé, bakgrund, spridning samt nuläge. Här fick vi höra en del om bakgrunden och hur uppbyggnaden av Språktåget gått till. Samarbetet mellan olika aktörer är en central idé i Språktågsarbetet. Förnärvarande arbetar fyra regioner i landet med Språktåget på olika sätt och materialet är översatt till 22 språk. I den senare delen av föreläsningen fick vi konkreta exempel på hur bibliotek i Region Stockholm arbetat med Språktåget, hur de utformat sina Språktågshyllor med mera.

Läs mer om Språktåget Stockholm:

http://regionbiblioteket.se/spraktaget/ Länk till annan webbplats.

Därefter följde en presentation av aktörer i Region Jämtland Härjedalen som jobbar med att stödja små barns språkutveckling. Verksamheterna presenterade sig själva, berättade om varför de tycker att Språktåget är viktigt och vilken roll de ser att de kan ha. Sammanfattningsvis var alla positiva till materialet som ytterligare en viktig pusselbit i det arbete som redan görs. Presentationerna öppnade upp för vidare samarbeten och nya idéer.

Logopedimottagningen i Östersund: Annika Karlberg

Barnhälsovården (BHV) Region JH: Jennie Hedman

Nationella minoriteter och urfolket samer, Region JH: Anna Kråik Åström

Samiskt Språkcentrum: Sylvia Sparrock

Migrationshälsan med fokus på Hälsoguiderna, Region JH: Ida Berge

Efter lunch avslutades föreläsningsdelen av programmet med rubriken ”Läsfrämjande i socioekonomiskt utsatta områden”. Marlen Eskander, verksamhetschef för Läsfrämjandeinstitutet, föreläste om språkets betydelse utifrån ett mångfaldsperspektiv, om behovet av representation och metoder för att nå läsovana målgrupper. Läsfrämjandeinstitutet tilldelades Bokmässans bildningspris 2021. Marlen är också en av nio ledamöter i det av regeringen nyinrättade Läsrådet. Marlene talade även om och hänvisade till den metodhandbok som Läsfrämjandeinstitutet tagit fram som finns beskriven i Läsa för integration – en metodhandbok. Den vänder sig till lärare, bibliotekarier, fritidspedagoger och andra läsfrämjare. I boken beskrivs LFI-metodens utgångspunkter och vad som gör att de genom metoden lyckas göra läsare av läsovana.

Läs och se mer om Läsfrämjandeinstitutets arbete:

https://www.lfi.se/om-sub/ Länk till annan webbplats.

https://youtu.be/P7fwlNpW8Bw Länk till annan webbplats.

Efter föreläsningsdelen tog en workshopdel vid där vi/Biblioteksutveckling JH presenterade våra tankar om Språktåget och där deltagarna i blandade grupper fick prata om sina tankar och idéer utifrån dagen. Gruppernas samtal dokumenterades och blir viktiga för att sätta den fortsatta riktningen för arbetet. Språktåget är ju ett material som tagits fram i samarbete med logopeder och bibliotekarier i Stockholms län. Syftet är att underlätta för bibliotek och barnhälsovård att samarbeta för att främja små barns språkutveckling. Det är ett mångspråkigt material och budskapet är att alla kan åka med! Men - vi ser att Språktåget handlar om så mycket mer än ett material. Det handlar om arbetssätt och om samverkan. Om hur vi alla i våra olika yrkesprofessioner kan jobba tillsammans lokalt, kommunalt och regionalt för barnens bästa. Därför var också avsikten med uppstartsdagen att nå så många som möjligt.

Några återkopplingar från dagen:

”Skönt att se att Språktåget ska implementeras i verksamheten och inte vara ett projekt, det ger kommunerna möjligheter till att forma det utifrån egna förutsättningar och få det att bestå som ett långsiktigt arbete. Språktåget ger oss verktygen framåt. Samarbetet utökas mellan olika professioner och kan se olika ut från kommun till kommun beroende på vilka förutsättningar och vilka yrkesgrupper som finns på respektive ort. Närheten till biblioteken, till BVC, logoped, förskole pedagog etc. spelar roll för hur man kan implementera arbetet med och för barnen och deras vårdnadshavare.”

”Litteraturlistan kommer att vara jättebra för förskoleverksamheten som oftast möter barnen och föräldrarna och försöker lotsa dom till materialet med kanske inte alltid har koll på vilken litteratur som finns så ett jättebra komplement i vardagsarbetet, förskolan kan lätt bli mer involverad i Språktåget.”

Margaretha Leijon och Anette Forsberg

Senast uppdaterad: 2021-11-22