Region Jämtland Härjedalen

FRB-konferens i Visby

Årets konferens med FRB föreningen för regional biblioteksverksamhet hölls i år i Visby 13-15 september.

Temat var en påbyggnad från förra årets Agenda 2030 i Norrköping. I år hade arrangörsgruppen (Gotland, Kronoberg, Jönköping och Kalmar) tagit fasta på de inre målen (IDG) och förankrat det i fyra olika regioners arbete kring regional biblioteksverksamhetens relevans – i Örebro, Kalmar, Dalarna och Halland, och som var utgångspunkt till de fyra parallella workshops som vi fick ta del av under fredagen.


Erik Fernholm var huvudtalare under torsdagen och presenterade konferensens tema:

Erik Fernholm utmanade oss med övningar och kanske också för vissa med sitt budskap, mycket kort sammanfattat: ”Vi har ett val”. Gör möjlighetsanalyser i stället för riskanalyser. Erik presenterade en modell för beslut; OAA - observera, analysera, agera. Fastnar vi i den mer simpla, förenklade bilden när vi fattar beslut om vår verksamhet etc eller går vi vidare till den mer komplicerade eller t o m försöker omfatta den komplexa? Svåra, viktiga frågor...

Avgörande för att nå de yttre målen är de inre...Inre OCH yttre hållbarhet. Spännande och tankeväckande konferens tyckte Helena Broms.

Under sista dagen av FRB var det olika workshops och Malin var med på Vem är biblioteksutveckling Kalmar län? Där biblioteksutvecklingschef Detlef Barkanowitz berättade hur deras utvecklingsprocess har gått till. Det var en workshop där vi i mindre grupper fick samtala kring biblioteksutvecklings identitet, relationer, fördomar och varumärken. Kalmar län hade märkt under sin process att många visste vilka de var men inte vad de gjorde och detta lades till grund för en tjänstedesign-process där de hade intervjuat sin målgrupp på olika sätt (både kvantitativt och kvalitativt) och nu är mitt i processen att skapa om sig själv utifrån dessa svar. Detlef poängterade att Samtalet är görandet, det som gör utveckling möjligt. Det är något som vi tar med oss vidare.

Under dagen deltog Johan i Kronobergs workshop. Vi tilldelades olika myndighetsroller och fick en påhittad summa pengar. Pengarna skulle fördelas i ett läsutvecklingsprojekt och vår uppgift var att komma överens om vilken målgrupp som skulle få pengarna. Vi satte oss in i rollerna så vi skulle se till att rätt målgrupp fick pengar utifrån vår verksamhet. Det var en intressant och utvecklande övning där vi fick inblick i hur förhandlingar kan gå till när olika verksamheter vill skydda sina intressen.

/Helena, Malin och Johan

Senast uppdaterad: 2023-10-17