Region Jämtland Härjedalen

Skörda-turné i regionen tidig höst 2023

Under tidiga hösten har bibBl.a. haft sin “skörda”-turné där besökare har fått prova på smide, VR och fått tips och inspiration kring krisberedskap samt tips om saftning, syltning och olika sätt att spara på det naturen har att erbjuda såhär i slutet på sommaren.

Turnén började i Lillhärdal, Härjedalens kommun, där ungefär 30 personer (vilket är 10% av befolkningen) dök upp för att prova VR och smide utanför biblioteket och det blev en hit! En av kommentarerna som nådde oss var “vi vill ha alla bibBl.a. här!” och flera gick förbi under dagen och ställde frågor och lånade böcker. Där hade vi tur med vädret och kunde flytta ut hela biblioteket samt ha VR utomhus.

Erik, bibliotekarie, visar barnen hur VR fungerar
Ett barn får testa på att smida tillsammans med smeden

Vidare blev det även en succé i Kall, Åre kommun, där många kom och gick och återkom för mer information om krisberedskap men allra helst för att ta chansen att smida sin egna krok.

Ragunda gick ut stort och hade bibBl.a. både i Stugun, Hammarstrand och Bispgården. Det var blandad kompott på vädret så i vissa fall stod smederna i hällregn och smidde men besökarna uppskattade verkligen arrangemanget och flera unga vuxna dök upp för att smida och där nådde vi verkligen besökare som kanske inte skulle ha kommit till biblioteket annars. Besökare uttryckte att de hade väntat på oss just för smidets skull.

Bibbla affisch för turnén som varit

Vidare kommer Krokoms kommun ha luffarslöjd den 19/10 och det brukar dra nya och gamla besökare och det brukar oftast vara välbesökt. Vi ser fram emot att få höra hur det går.

I november kör vi igång nästa turné under rubriken KURA där det är plåtslöjd som är slöjden vi rekommenderar då man kan göra plåtstjärnor att ha som dekoration inför vintern. Glöm inte att spara all plåt ni använder och boka in er hemslöjdskonsulent, vet ni inte vilken som är er hemslöjdare så kontaktar ni Susann på Hemslöjden. Behöver ni hjälp med det digitala kontaktar ni Malin på Regional biblioteksutveckling och för ekonomiskt stöd söker ni ur Fria Potten hos Kerstin Örbo.

I tider som denna passar bibBl.a. otroligt väl då bibBl.a. utvecklar vår inre och yttre hållbarhet, ger beredskap för och övning i förändring, bygger tillit mellan människor i det gemensamma biblioteksrummet (eller utanför) och odlar den demokratiska modellen. Allt tydligt kopplat till bibliotekslagen och bibliotekens samhällsuppdrag.

Vi ses på nästa turné!

Senast uppdaterad: 2023-10-16