Region Jämtland Härjedalen

Barnkonventionsdagen 2021

”Barn ges inte rättigheter, barn har rättigheter”

Den 4 februari deltog regionbiblioteket i en digital heldagskonferens om Barnkonventionen arrangerad av JP Infonet och Vision. Konferensen tillägnades alla barn och alla som jobbar med barn. Temat var hur vi på bästa sätt kan arbeta i linje med Barnkonventionen. För att göra det behöver vi sprida kunskap om barnrättsperspektivet, skapa resurser och förutsättningar för att både Barnkonventionen och svensk lagstiftning efterlevs i praktiken; ”barnets bästa” ska vara vägledande.

Talare på konferensen var bland andra Elisabeth Dahlin (Barnombudsmannen), Anders Hagsgård (hovrättspresident och särskild utredare i Barnkonventionsutredningen), Charlotte Palmstierna (huvudsekreterare Barnkonventionsutredningen), representanter från Barnrättsbyrån och Åsa Lindhagen (jämställdhetsminister med ansvar för barnrättsfrågor i regeringen, dagen innan beskedet om ny ministerpost). Representanter för skolförvaltning och gymnasieskolor i Halmstad berättade om hur de praktiskt tagit sig an arbetet med barnrättsperspektivet under rådande pandemiläge.

Att Barnkonventionen blev lag 2020 beskrevs av de medverkande som en viktig milstolpe som satt fart på arbetet, men efter ett år står det klart att mycket mer behöver göras. Pandemin har också påverkat barns skola, familjeliv och fritidsaktiviteter. Barns oro har ökat och antal orosanmälningar till socialtjänsten ökar. Alla aktörer behöver ta till sig barnrättsperspektivet och göra det till en del av det egna arbetet. HUR gör vi det? Det ville konferensen ge tips på.

En väg är utbildning. Och det räcker inte med ett utbildningstillfälle, det behövs flera. Utbildning bidrar till att brister upptäcks. Ledningsansvar är betydelsefullt. Det kan också vara bra med en särskild funktion som driver på barnrättsarbetet i organisationen. Prioritera, dokumentera och skriv in i ordinarie verksamhet, gör det inte till ett separat spår. ”Om vi ser barn som rättighetsbärare bör vi fundera på om systemen är anpassade för barn. Om inte så är det inte heller bra system för människor”, sa en av talarna. Det viktiga arbetet sker överallt i praktiken: ”Barnkonventionen måste levas där barnen är”.

Barnrättsbyrån berättade om sitt arbete som är baserat i Stockholm och Umeå: https://barnrattsbyran.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Trots ett bra system i Sverige, så kränks barns rättigheter varje dag och barn faller mellan stolarna. Därför startade de igång sin verksamhet, med inspirationen från Storbritannien. Barnrättsbyrån jobbar på uppdrag av och nära barn och unga (0-21 år) för att de ska få rättshjälp och klagomöjligheter. De beskriver sin verksamhet som den första i sitt slag i Sverige. Hittills har de jobbat för ca 800 barn. De följer inga särskilda modeller utan utgår från varje individs önskemål och behov, ”krokar arm”, hjälper till och ger praktisk hjälp i kontakt med myndigheter. Socionomer och jurister jobbar tillsammans med bemötande som viktigt ledord. De ser framför sig lokala barnrättsbyråer över hela landet som stödjer barn att ta tillvara sina rättigheter.

Anders Hagsgård berättade om domstolarnas arbete. Han menade att Sverige varit bundet av Barnkonventionen i form av svensk lag i 30 år. När lagen trädde i kraft hände därför inte så mycket. Vi kan tryggt lita på att Barnkonventionen överensstämmer med svensk lag, sade han. En förändring är ändå att tolkningen av den svenska lagstiftningen nu sker i ljuset av Barnkonventionen. Det finns även en trend att domstolarna i Sverige blir bättre på att ta hänsyn till internationella rättigheter. Den stora betydelsen är dock på ett annat plan, menade han, och handlar om en medvetenhet om barn som rättighetsbärare. Artikel 3 i Barnkonventionen, barnets bästa, ska alltid beaktas. Vid en genomgång av de tre fall som hittills hänvisat till barnkonventionen har barnets bästa, när olika intressen vägts mot varandra, vunnit en gång. Barnens bästa ska alltid tas hänsyn till men är alltså inte alltid utslagsgivande i domstolsfall. Han konstaterade att det behöver utredas ordentligt och på ett tydligare sätt finns med i domstolarnas underlag för beslutsfattande.

Halmstadsexemplet, med barnkonsekvensanalys av gymnasieungdomars upplevelser av pandemin, lyfte fram görandet som en väg till lärande. Vänta inte, var deras uppmaning. I deras fall hade tjänstemännen inte väntat in politiken utan startat igång ett arbete de såg som angeläget. De berättade om former för att lyssna in barn och ungas erfarenheter och återkoppla till dem: Dialog med eleverna är nödvändigt för delaktighet och inflytande.

Barnombudsmannen (BO) Elisabet Dahlin lyfte Barnkonventionen och barnrättsperspektivet som möjliggörare, med staten som högsta ansvarig. Men barn i Sverige har fortfarande mycket svårt att få tillgång till de rättigheter som de har rätt till. Lokala klagoinstanser är viktiga men saknas på många håll. Sverige har ännu inte ratificerat TP3 som handlar om barns internationella klagorätt. Resurser måste säkras så att barns rättigheter tas tillvara på samma sätt i hela landet: ”Ett barns barndom går inte i repris.” Konkreta råd: Använd barnkonsekvensanalys och börja prata i er arbetsgrupp. Vad ser ni för utmaningar? Ta en sak i taget och involvera barnen. För tips och råd se BO:s hemsida (barnrättsresan). Där finns också Barnkonventionen att ladda ned på olika språk https://www.barnombudsmannen.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ansvarig minister Åsa Lindhagen konstaterade att Sverige gör för lite och att föräldrarättigheter går före barnets bästa. Uppskattningsvis 200 000 barn växer upp med våld. Utredningen av Barnkonventionen och svensk lagstiftning utgör ett bra underlag för regeringen och visar att arbetet måste fortsätta. På frågan om mer resurser till kommunerna eller lagförslag baserade på utredningen lämnades inga tydliga svar. Barnrättsbyråns arbete kommenterades som ”tilltalande med en lokal infrastruktur för barns klagorätt”.

Avslutningsvis ännu ett citat från konferensen: ”Barn ges inte rättigheter, barn har rättigheter”.

/Anette Forsberg, biblioteksutvecklare Region Jämtland Härjedalen

Senast uppdaterad: 2021-02-23