Region Jämtland Härjedalen

Läsa tillsammans-dagen 2023

Årets inspirationsdag för läsombud, högläsare och bibliotekspersonal hölls i år på Jamtli. Temat för dagen var ”berättande som metod” och ansvarig var jag, Helena Broms och Linda Åkergren från Vuxenskolan.

Vi började i Rentzogsalen, där Mia Fahlgren och Jim Hedlund, båda arkivpedagoger, först beskrev lite allmänt vad arkiven kan erbjuda. Därefter följde vi med Jim ner till arkiven och fick höra några av de berättelser som gömmer sig där; det var alltifrån karolineröden i Handöl med amputerade ben, till välplanerade mord i Östersund, samt spännande brev från amerikasvenskar. Mia bjöd på en mer praktisk övning, där vi i grupper fick sitta och spåna kring en människas liv med hjälp av foton, CV:s, dagboksanteckningar och annat som personen ifråga lämnat efter sig. Vad mycket ett personligt arkiv kan berätta!

Efter lunch fick deltagarna prova på Shared Reading. Jag, Helena Broms och Therese Sundmark läste högt med varsin grupp. Och sedan var det dags för den återkommande bokpresentationen av lättlästa (och andra) högläsningsböcker som jag höll i. Dagen avslutades med konstrunda med Elsie Berg i Nationalmuseum (vad berättar målningarna? Och vad berättas inte), varvat med sång och musik (en favorit i repris!) med Måd Demår.

Det blev även i år en lyckad dag fylld med kultur, läsning och berättande. Det här är för övrigt den sista Läsa tillsammans-dagen för mig och Helena. Men vi hoppas att traditionen hålls i även framöver!

Johanna Vestfält

Boktips på Läsa tillsammans-dagen
Praktisk övning i arkivet med hjälp av fotografi, dagboksanteckningar med mera.
Senast uppdaterad: 2023-06-16