Region Jämtland Härjedalen

Digidag 2021

Hur kan folkbiblioteken vara en relevant aktör i barns och ungas digitala vardag nu och i framtiden?

Det var utgångspunkten för den nationella konferensen Digidag som Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg anordnade digitalt den 18 november.

Dagen bjöd på inte minde än tre Keynote talare; Sissela Nutley, hjärnforskare och författare till ”Distraherad – hjärnan, skärmen och krafterna bakom”, Anette Novak, journalist och direktör för Statens medieråd samt Niklas Laninge, psykolog och författare till bl.a. ”Digitala beteenden”.

Sissela Nutley har disputerat vid Karolinska Institutet inom kognitiv neurovetenskap med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet. Hennes forskning har främst undersökt utvecklingen av de exekutiva funktionerna och om det går att påverka med exempelvis datoriserad träning eller genom vad vi ägnar oss år på fritiden.
Vad händer egentligen i hjärnan när vi lär oss och vilken roll spelar vår uppmärksamhet i det? När digitala tjänster tävlar om vår uppmärksamhet ställs högre krav än någonsin på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad. Vilken roll har då böckernas värld i en samtid där vi vant oss vid lättsmält underhållning paketerat i 15-sekundersklipp? Detta och mycket mer fick vi ta del av, i denna spännande föreläsning som gav mersmak och visade på hjärnans komplexa funktion. Det vi övar blir vi bra på.

Niklas Laninge har arbetat som konsult i tio års tid där han bland annat hjälpt banker, försäkringsbolag, startups och matbutiker att omsätta psykologi i strategi, produktutveckling och marknadsföring. På senare år har han främst hjälpt offentliga aktörer med stora samhällsfrågor som i grund och botten är beteendeutmaningar. Detta innefattar bland annat frågor som organdonation, kollektivtrafik och strukturella förändringar på arbetsmarknaden. Genom hans föreläsning fick man ta del av ex hur kan man arbeta för att skapa ändrade beteenden. Tex när man vill få människor att kasta sina sopor rätt. Genom en sån enkel lösning som hur man placerar sopåtervinningskärlen. Enkla lösningar som kan ge förändrade beteenden. Hans online-skola Daily Bits Of var en av de 100 första ”apparna” som byggdes för Facebook Messenger och totalt gick över 150 000 studenter digitala kurser via Facebook Messenger

Förutom huvudtalarna fanns det fyra parallella mer verksamhetsnära sessioner att välja mellan:

Johan Sundlöf, biblioteksutvecklare vid Regionbibliotek Västerbotten, berättade om Teknikjakten ”I rävens spår” som de skapade till Barnens littfest 2021, samt hur de skapade virtuella rum i Mozilla Hubs.

Linn Holmstedt, barnbibliotekarie, tipsade om olika metoder för att arbeta med digital barn- och ungdomsverksamhet på biblioteken, med utgångspunkt i rapporten ”Robotar och ritblock”. Hur kan vi knyta ihop digitalt och fysiskt berättande? Varför ska vi jobba med digitalt skapande? Med hjälp av konkreta exempel och praktiska tips inspirerade hon till att pröva nya metoder att arbeta med läsfrämjande och språkutveckling.

Non Raagaard och Karina Isahnova från Hemkodat - en ungdomsdriven organisation som arbetar för att visa att digitalt skapande och teknik inte behöver vara krångligt - om hur Roblox kan användas som pedagogiskt verktyg i biblioteksverksamheten.

Elever från Blekinge Tekniska Högskola, berättade om spelet Krypstad, som är skapat i samarbete med Stenbackaskolans bibliotek vars syfte är att utmana förlegade attityder och implementera läsning i andra medier.

//Hanna Eskelin och Margaretha Leijon

Senast uppdaterad: 2021-11-22