Region Jämtland Härjedalen

Marskonferensen 2021

Marskonferensen 2021 handlade om bibliotekens roll som kunskapsförmedlare. På våra bibliotek ställs vi ofta inför situationer där vi får, eller tar oss, rollen som ledare för olika typer av lärandesituationer.

Därför efterfrågar många pedagogiska grundkunskaper eller tips på metoder. Så mycket under konferensen handlade om det. 222 personer deltog!

15-22 mars låg ett antal filmer ute bl a Håkan Fleischer fil dr i pedagogik, som arbetar i skärningspunkten mellan pedagogik och kommunikation: Jag – Du – Vi: Det goda pedagogiska mötet

En annan inspirerande föreläsning var: TEACHLIB – ett Shared reading i klassrummet med Gabriella Olsen, lärare i svenska och Mathilda Lundgren, gymnasiebibliotekarie, Skellefteå. Ett engagerat läsfrämjande projekt! (Se bild)

Tisdagen 23 mars föreläste bl a: Pedagogen Anna Tebelius Bodin på temat: Vad du önskar att du visste om hjärnan, inlärning och motivation. Där berättar hon om hur hjärnan fungerar, hur vi bearbetar information och vilka faktorer som är avgörande för att vi ska minnas. Vad är det som gör oss motiverade att tänka? Att tänka automatiskt eller manuellt? Vilken roll spelar känslorna inför hjärnans energikrävande och reflekterande system – och vilka är detaljerna som gör hela skillnaden?

Hon betonade bla berättelsers betydelser för lärande. Genom berättelser berörs vi mentalt och/eller känslomässigt. När vi berörs frigörs oxytocin i hjärnan, vi sänker våra försvar och blir mer mottagliga för att ta in nya tankar. Vi känner oss trygga och blir öppna för att lära nytt. Viktigaste verktyget för lärande är alltså att påverka mentalt och känslomässigt!

Under tisdagen deltog jag också i en av workshoparna: Simulering i besvärliga bemötandesituationer med Emma Burman och Ellinor Krutholm från Linköpings universitetsbibliotek (LiUB). Alla har vi väl stått i en situation med en upprörd besökare som fått en faktura på en bok, inte får den service som önskas eller helt enkelt bara har en dålig dag. På Linköpings Universitetsbibliotek har dom under det senaste året låtit medarbetare möta virtuella besökare i en simulerad situation för att skapa realistiska upplevelser och givande diskussioner. Syftet har varit att under trygga, och lättsamma former testa på en besvärlig situation för att sedan dela erfarenheter och diskutera strategier för det vardagliga arbetet.

Denna workshop där du får möjlighet att testa hur det känns att möta en virtuell, och kanske inte alldeles nöjd besökare där vi efteråt diskuterar vi, utbyter erfarenheter och tips med varandra skulle kunna vara ett led i den satsning på bemötande vi gör i regionen? Vad tror du? Nyfiken på att testa? Mejla helena.broms@regionjh.se Så kanske vi kan ordna en test till hösten.

Se mer via Marskonferensens hemsida Länk till annan webbplats..

/Helena Broms

Senast uppdaterad: 2021-03-30