Region Jämtland Härjedalen

Nätverksträff med nätverket för Äppelhyllor, fokus tillgängliga program

Tillgängliga program, tecken som stöd, digital delaktighet för alla och - såklart - äppelhyllor, det var vad som diskuterades på träffen för Äppelhyllenätverket den 15 mars på biblioteket Väven i Umeå.

För mig var det första träffen med Äppelhyllenätverket och jag fick otroligt många fina intryck och bra tips på hur man kan jobba inkluderade med program på bibliotek.

Ledorden är samarbete med andra organisationer, som till exempel Funktionsrätt och Fritid för alla, att inkludera målgruppen i utvecklingen av program, att ha forum för diskussion och idéer samt att personalen på biblioteket får adekvat utbildning.

Tillgänglig programverksamhet på bibliotek kan vara riktade program mot funktionsnedsatta - för att kunna visa bibliotekets möjligheter i ett särskilt utformat program. Samtidigt får man då chansen att berätta om programverksamhet som riktar sig mot alla men som ändå är anpassad - för att just alla ska kunna vara med. Umeå bibliotek tipsade om riktad programverksamhet som till exempel biblioteksvisningar, sagodramalek, scenkonst, yoga och NPF-slöjd.

I den anpassade, ordinarie verksamhet kan man låta lärdomar från riktade program rinna över - och ett bra tankesätt att ha med sig i detta är att det som är nödvändigt för vissa också ofta är bra för alla! En sådan anpassning kan vara tydlighet – att berätta hur länge programmet kommer hålla på, vilka punkter det innehåller och sedan hålla tiden – eller att teckna med AKK/TAKK vid sagostunder och bebisramsor. Barn som är beroende av tecken får fler att prata med ju fler som använder tecken, det kan vara bra ord att komma ihåg.

Något annat som kan vara nödvändigt för vissa men också hjälper alla är anpassning i biblioteksrummet. Saker som bildstöd vid instruktioner, toaletter, bilderbokstråg och automater självständiggör och skapar trygghet och självförtroende i mångas vardag – finns det bildstöd behöver man oftast inte fråga.

En viktig del är också förstås digital delaktighet. Undersökningar visar att barn och unga med funktionsnedsättningar ofta hamnar utanför den digitala delaktigheten från början och sedan aldrig kommer ikapp. Bibliotekarier från Umeå bibliotek berättade bland annat om ett samarbete med Fritid för alla som inkluderat inflytandecafé, Green Screen, VR, retrospel i stort format, Pepparkaksformar i 3D- printer, Memory med foton, musik, Makey-makey med frukt, läsa på olika sätt och att skriva boktips till webben.

Sammanfattningsvis finns det mycket att lära och göra kring det otroligt viktiga ämnet att göra bibliotek mer tillgängliga - för alla.

//Kerstin Ydrefors, Östersunds bibliotek

Äppelhylla på Umeå stadsbibliotek
Bilderbok med stöd av tecken
bild på programaffischer som är tydligt uppsatta på en vägg
Bild på ipads som används tillgängligt samt 3D utskrivna pepparkaksformar.
Senast uppdaterad: 2023-03-30