Region Jämtland Härjedalen

Biblioteken och demokratiuppdraget- hur går vi vidare efter valet?

Den frågan ställde sig Region Halland, Svensk biblioteksförening och biblioteken i Falkenberg när de 29 september arrangerade en gemensam konferensdag med en rad intressanta föreläsare.

Här har vi summerat vad som sades i det avslutande panelsamtalet där föreläsarna reflekterade kring vad de tog med sig från dagen.

  • Det behövs mer demokratiska samtal på demokratiska platser så som biblioteken och mindre av amerikanskt styrda media- och nätplattformar (Jonathan Lundberg, frilansjournalist och författare).
  • Vilken definition av demokrati arbetar biblioteken efter? Demokrati kan förstås på många sätt. Valdemokratin med den fria åsiktsbildningen är grunden. Det går inte att springa på alla bollar samtidigt (Maria Solevid, docent i statsvetenskap, Göteborgs universitet).
  • Valarbetet kan ses som ett uppstartsarbete för biblioteken kring demokrati. Viktigt att skapa trygghet och tillit till institutioner och demokratin, och att motverka polarisering och oro. Här är biblioteken viktiga arenor för samtal. Förtroendet för biblioteken ökar (Brit Stakston, mediestrateg och författare).
  • Det är problematiskt hur fakta relativiseras och ifrågasätts. Vad är sanning? Vad är fakta? Det behövs kunskap om demokrati och demokratins verktyg (Martin Mel Memet Könick, bibliotekschef/avdelningschef Landskrona stad).
  • Vi får inte glömma att göra kopplingen mellan litteraturen och demokrati! Vad är demokrati? Det skulle vi vilja jobba med och kunna enas kring. Vad betyder det att arbeta för samhällets demokratiska utveckling? (Bibliotekschef Falkenberg)
Senast uppdaterad: 2022-10-7