Region Jämtland Härjedalen

Branschdagarna 2021

Biblioteksföreningens årliga branschdagar är i år helt digitala. Temat för hela konferensen är ”Omstart”, ett tema som varje dag fått var sin rubrik: Politiken, Rummet och Rollen.

Dag 1 Politiken:

Riksdagens talman Andreas Norlén var årets inledningstalare. Han berättade att han redan som tioåring utkämpade en strid med bibliotekspersonal på sin barndoms bibliotek i Ödeshög (och hamnade på första sidan i tidningen) om att inte gallra Pelle Svanslös, Fem-böcker etc. Redan då sa han att det är viktigare ATT vi (barnen) läser än VAD vi läser! Så sant. Kanske inte så kontroversiell åsikt idag?

Sen vidtog en diskussion med olika ingångar om vad vi menar när vi pratar om att biblioteken ska vara en del av totalförsvaret och att biblioteken har ett samhällsviktigt uppdrag. Under det senaste året har en särskild referensgrupp inom föreningen arbetat med frågeställningen och ett expertnätverk kring frågan formeras nu.

Dag 2 Rummet:

Hur ska vi i framtiden använda biblioteksrummet? Olika ingångar med pandemins erfarenheter i bagaget. För våra glesbygder intressant att höra om att 4 av 10 vill lämna storstaden (större utflyttning än inflyttning från/till Stockholm för tredje året i rad). Vi kan se hur ett förändrat arbetsliv påverkar våra flyttmönster förutom permanenta utflyttningar så finns ”nomaderna” (tackar nej till jobb som inte funkar digitalt) och ”gräsrötterna” som engageras i lokala projekt (ex Kaxås Bullerbyn). Moderatorn Isobel Hadley-Kamptz påminde här om att detta är en klassfråga: alla kan inte flytta!

Biblioteken kan i framtiden bli en hub för distansarbete.

Dag 3 Rollen:

Dagen inleddes med samtal om bibliotekarierollen: Vad innebär det att bibliotekarien inte arbetar i biblioteket? ”Befria personalen från lokalen”! Vad behöver vi för kompetensutveckling om vi ska ingå i totalförsvaret? Och vilka andra yrkesroller kan komplettera vår egen? Vilka blir framtidens viktigaste kompetenser? Våra sociala kompetenser och mänskliga intelligens blir allt viktigare i en tid med digitalisering och artificiell intelligens.

Jag var inte ensam om att tycka att mest berörande sista dagen​ var Mustafa Can som pratade om att kriser kanske kan humanisera oss, visar hur sammanlänkade vi egentligen är. Can tog exempel från USA där det visade sej att efter en naturkatastrof att solidariteten ökade istället för tvärtom: ”Vi har ett enormt behov av att vara större än vårt lidande”. Och så avslutande om ett citat från ett möte som författaren André Brink hade ”att förtvivla är att förolämpa framtiden”. Så vi måste välja hoppet dag efter dag!

Var vi fler från regionens bibliotek som deltog? Om ni anmälde er och inte hann med att titta strömmande ligger föreläsningar kvar under länken ”Se det igen!”. Materialet kommer att finnas tillgängligt där fram t.o.m. 16 juni 2021.

https://www.biblioteksforeningen.se/evenemang/branschdagarna-2021/program-branschdagarna/ Länk till annan webbplats.

/Helena Broms, Biblioteksutveckling JH

Senast uppdaterad: 2021-05-25